Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Príbeh Moši vás chytí za srdce: VIDEO Mína ju pripravila o nohu, pomohol jej až thajský doktor

Moša
Moša (Zdroj: Twitter)

BANGKOK - Prvým slonom s umelou končatinou sa pred siedmimi rokmi stala slonica Moša, ktorú o nohu pripravila mína na hranici Thajska s Mjanmarskom. Minulý týždeň dostala dnes desaťročná Moša už svoju deviatu protézu, ktorú jej, rovnako ako všetky ostatné, vytvoril thajský doktor Tcherdčaj Dživacate. Informoval o tom server BBC.

"Keď som Mošu videl prvýkrát, vážila okolo 600 kilogramov," spomenul thajský lekár a vynálezca Dživacate, ktorý do roku 2009 robil protézy len pre menšie zvieratá (mačky, vtáky) a ľudí. Keď svoju prvú sloniu končatinovú náhradu, vážiacu 15 kilogramov, Moše nasadili, snažila sa ju z nohy odstrániť. "V tom sme jej ale zabránili," uviedol Dživacate.

Dnes slonica váži skoro dve tony, takže protéza musí byť ťažšia a silnejšia.

"Museli sme jej urobiť ďalšiu náhradu, pretože už chodila naklonená na jednu stranu, takže si ničila chrbticu. Nakoniec by mohla prestať chodiť a zomrela by," vysvetlil doktor.

Moša je jednou z viac ako desiatky slonov, ktorým tento lekár vytvoril novú končatinu po tom, čo o ňu prišli kvôli mínam na hranici s Barmou. V Thajsku žije asi 2000 až 3000 slonov v divokej prírode a asi 2700 v rezerváciách či sloních útulkoch.

Viac o téme: SlonProtézaThajskoMošaTcherdčaj Dživacate
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu