Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Z tejto čínskej "pochúťky" sa vám zrejme obráti žalúdok: Jedlo cisárov, za ktoré zaplatíte tisíce

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock)

PEKING - Prepátrajte jedálniček ktorejkoľvek z drahších čínskych reštaurácií, a s veľkou pravdepodobnosťou na ňom narazíte na pokrm nazývaný polievka z lastovičích hniezd. Podľa čínskej tradičnej medicíny táto polievka posilňuje imunitný systém, vyhladzuje pleť a funguje ako afrodiziakum, čo môže byť dôvodom, prečo sa tento pokrm môže predávať aj za tisíce dolárov.

Aj keď sa polievka volá z "lastovičích hniezd", v skutočnosti je na jej prípravu potrebné špeciálne hniezdo jedného z druhov rorýsovitých vtákov - salangany ostrovnej; tropického vtáka obývajúceho prevažne juhovýchodnú Áziu.

A viete, čo používa k stavbe svojho hniezda? Nie sú to vetvičky, lístky a dokonca ani pierka. Sú to jeho vlastné sliny. Áno, vtáčie pľuvance robia z polievky z lastovičích hniezd jedno z najdrahších jedál na svete, poznamenáva denník The New York Times.

Mnoho z týchto hniezd pochádza z filipínskeho ostrova Palawan, tropického raja, ktorý často slúži filmárom ako exteriéry - napríklad pri natáčaní filmu Bourneov odkaz. Salangany si stavajú hniezda v puklinách miestnych vápencových útesov, kde sú po celé stáročia vyberané zberačmi, aby ich predali čínskym obchodníkom; na tých najlepších hniezdach si svojho času pochutnávali i čínski cisári. Pri zbere sú hniezda suché, ale v polievke sa zmenia na hmotu podobnú želé, ktoré sa zvyčajne navrchu posype hrubým cukrom.

Vedci potvrdili, že polievka má skutočnú nutričnú hodnotu, ktorá je vyššia ako kalórie, ktoré jedák spáli, až sa bude chváliť, že túto drahú polievku vysrkal. Hniezda obsahujú proteíny, sacharidy a tiež trochu vlákniny, avšak tvrdenia o vyhladení pleti a zvýšení sexuálnej výkonnosti zatiaľ potvrdené neboli.

Zo širšieho uhla pohľadu táto lahôdka pravdepodobne pácha viac škody ako úžitku. Rovnako ako v prípade mnohých ďalších vecí, po ktorých čínski zákazníci prahnú - ako je polievka zo žraločích plutiev, slonovina či alkohol z tigrích kostí - prinášajú rastúci dopyt po lastovičích hniezdach spôsobuje problémy týmto vtákom.

Tieto vtáky veľké asi len 12 centimetrov sa nemôžu ubrániť skúseným zberačom, ktorí im berú hniezda - niekedy aj v čase, keď sú v nich mláďatá. V niektorých oblastiach populácia salanganov ostrovných prudko klesla, a preto ochrancovia prírody volajú po zvýšenej ochrane tohto vtáčieho druhu.

Viac o téme: HniezdoJedloLastovička
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu