Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Slováci, blížia sa poriadne letné horúčavy: Vieme, čo robiť, aby ste zmiernili svoje trápenie

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: SCANquilt)

BRATISLAVA - Slovákov v nasledujúcich dňoch poriadne potrápia horúčavy. Ak ste si ale mysleli, že páliace slnko znepríjemňuje život len v priebehu dňa, ste na omyle. Škodí totiž aj po západe. Ani atmosféra v prehriatych bytoch nepraje zdravému a kvalitnému spánku. Preto vám prinášame niekoľko tipov, ako zmierniť vaše trápenie.

Podľa prognóz meteorológov budeme aj toto leto bojovať s vysokými teplotami. Keď sa k tomu pripočíta sálajúce teplo z prehriatych stien či striech, aj sladké sny sa môžu zmeniť na nočnú moru. Ak chceme spať kvalitne, treba na to myslieť už cez deň. Proti prehriatiu organizmu odporúčam zvýšiť príjem tekutín, najmä neperlivé, nesladené nápoje bez ľadu. Obmedziť na minimum by sme mali alkohol, pivo s nízkym obsahom alkoholu je povolené," radí MUDr. Eleonóra Bellová. O energiu nás oberá aj trávenie ťažkých jedál, uprednostnite preto ľahko stráviteľné pokrmy. 

Slováci, blížia sa poriadne
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstockphotos.com)

Výhodou počas horúcich dní je, ak máte doma namontovanú klimatizáciu. Aj s ňou by ste ale mali narábať opatrne a počas spánku je lepšie ju mať vypnutú. "Spálňu vychlaďte vopred a v noci klimatizáciu vypnite úplne. Zabránite tak rôznym zdravotným ťažkostiam. Vhodné je pripraviť sa na spánok vždy v rovnakú hodinu. Môžete sa ísť predtým prejsť von. Treba myslieť aj na výmenu zimnej prikrývky za letnú, pokiaľ teda nepoužívate celoročnú," dodáva doktorka. 

Spríjemniť spánok si môžeme aj vhodným výberom posteľnej bielizne. "Materiál vhodný na letné mesiace je jednoznačne bavlna. Ide o prírodnú textíliu, ktorá odvádza vlhkosť, čo je v tomto období dôležité. Ideálnym riešením je voľba bavlneného saténu, krepu a klasickej potlačenej bavlny," vysvetlila Zuzana Spodniaková, odborníčka na bytový textil zo spoločnosti SCANquilt.

Slováci, blížia sa poriadne
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SCANquilt)

V tejto súvislosti treba dbať aj na výber spodnej bielizne pre deti, ktoré majú horšiu reguláciu tepla. Deti by mali spať pod kvalitnou bavlnou. Tá sa dá spoznať aj vďaka ošetrovacím symbolom. Kvalitná látka sa perie pri teplote 60 stupňov Celzia. 

Zabudnúť by sme mali na ľadovú sprchu pred spaním, ktorá môže mať opačný efekt, ako si možno mnohí ľudia myslia. Radšej by sme podľa Bellovej mali uprednostniť striedanie studenej a teplej vody, pričom treba začať od nôh smerom k srdcu. 

Viac o téme: LetoSpánokHorúčava
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu