Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Mal ich chrániť Allah, padli na kolená: Takto neslávne skončili po pol roku islamské aerolinky

Letušky Rayani Air Zobraziť galériu (3)
Letušky Rayani Air (Zdroj: SITA/AP)

KUALA LUMPUR - Malajzijské úrady zakázali komerčnú prevádzku prvej domácej leteckej spoločnosti, ktorá pri letoch dodržiavala nariadenia islamu. Prepravca Rayani Air porušoval regulačné pravidlá pre bezpečnosť a správne firemné riadenie, a prišiel preto o povolenie prevádzkovať komerčné lety. Podľa britskej BBC to uviedol malajzijský úrad pre civilné letectvo.

Pasažier neveril vlastným očiam: FOTO Aerolinky sa zbláznili? Toto je čo za zlý vtip!

Rayani Air začali lietať vlani v decembri na dvoch domácich linkách z Kuala Lumpur. Využili tým rozšírené predstavy malajzijských moslimov, podľa ktorých boli dve veľké letecké katastrofy, ktoré minulý rok postihli spoločnosť Malaysia Airlines, dôsledkom "Alahovho hnevu". V Malajzii sa k islamu hlási asi 60 percent z 30 miliónov obyvateľov.

Pred štartom sa posádka a cestujúci Rayani Air modlili. V lietadlách sa nepodával alkohol ani jedlá z bravčového a letušky boli oblečené podľa moslimských príkazov.

Mal ich chrániť Allah,
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP)

Mal ich chrániť Allah,
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP)

Úrad ale už pred tromi mesiacmi lety Rayani Air pozastavil kvôli podozreniu, že prepravca nedodržiava pravidlá pre prepravu cestujúcich. Počas tej doby úrad vykonal vo firme bezpečnostnú previerku, v ktorej Rayani neuspeli. Firma podľa úradu "nemá finančné a manažérske schopnosti potrebné na pokračovanie v prevádzke ako komerčný prepravca".

Rayani Air má dve lietadlá Boeing 737-400 s kapacitou po zhruba 180 cestujúcich, osem pilotov a 50 členov palubného personálu. Firma mala v pláne rozšíriť prepravu na ďalšie vnútroštátne lety a neskôr na lety do Mekky v Saudskej Arábii, hlavného pútnického miesta moslimov.

Viac o téme: IslamRayani Air
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu