Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Je mapa presným odzrkadlením proporcií našej Zeme? Zabudnite, všetko je inak

Mapa podľa Mercatorovej projekcie. Zobraziť galériu (3)
Mapa podľa Mercatorovej projekcie. (Zdroj: Wikicommons)

LONDÝN/SYDNEY - Aj o tom, čo na prvý pohľad vnímame, ako svätosvätú pravdu, sa niekedy môžeme dozvedieť presný opak. Ako sa ukázalo, mapa sveta, ktorú sme používali po celé stáročia, nie je v skutočnosti presnou ilustráciou jednotlivých krajín a kontinentov. Prečo?

Čo si o Európanoch myslia Japonci, podľa Google? No schválne, nájdite na MAPE Slovensko

Keď v roku 1569 flámsky kartograf Gerardus Mercator vytvoril mapu sveta, rátal s tým, že by sa línie zemepisnej dĺžky a šírky mohli využívať ako forma navigácie pre lode. A práve preto si ľudia ani po stáročia neskôr zrejme neuvedomujú, že mapa nezobrazuje veľkosti kontinentov a štátov úplne úmerné skutočnosti. Hovorí sa, že Mercatorovu projekciu možno prirovnať k vystretému plášťu valca, na ktorom je zakreslený „vystretý“ svet.

Západné krajiny sa javia byť väčšími, ako naozaj sú. Napríklad Grónsko dosahuje veľkosť Afriky, hoci v realite je asi 14-krát menšie. Mapa takisto zobrazuje Aljašku s podobnou veľkosťou ako hlavnú časť Ameriky, nehovoriac o tom, že Antarktída sa zdá byť väčšia, ako hociktorý iný kontinent.

Skutočná veľkosť Afriky a iných krajín v porovnaní s ňou.
Zobraziť galériu (3)
Skutočná veľkosť Afriky a iných krajín v porovnaní s ňou.  (Zdroj: Wikicommons)

Až v roku 1970 sa objavili tlaky na to, aby sa mapy vypracovávali nie podľa Mercatora, ale pomocou Gall-Petersovej projekcie, ktorá je oveľa presnejšia. Aljaška a Antarktída sú konečne zobrazené proporčne a aj Európa je správne menšia ako Južná Amerika. Avšak rovnako ako každý iný systém, ani tento nie je dokonalý. Niektoré regióny sa javia byť predĺžené pozdĺž rovníka alebo na póloch. Takže ani teraz nemôžeme mapám, čo do proporčnosti úplne dôverovať. Informoval portál thesun.co.uk.

Grónsko bývalo na mapách zobrazované väčšie ako Austrália, hoci v skutočnosti nie je.
Zobraziť galériu (3)
Grónsko bývalo na mapách zobrazované väčšie ako Austrália, hoci v skutočnosti nie je.  (Zdroj: Wikicommons)

 

Viac o téme: MapaZemepisGeografia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu