Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Greenpeace odhalila mapu tragédie: FOTO zamorenia, ktoré by spustošilo západ Slovenska

Kontaminácia znivočila až 4 700 kilometrov štvorcových! Zobraziť galériu (2)
Kontaminácia znivočila až 4 700 kilometrov štvorcových! (Zdroj: Open Street Map)

ČERNOBYĽ - Tento rok si Ukrajina pripomenula 30. výročie katastrofy v atómovej elektrárni Černobyľ. Havária v Atómovej elektrárni Vladimira Iľjiča Lenina, ako sa prevádzka nazývala za sovietskej éry, je dosiaľ najhoršou katastrofou svojho druhu v dejinách ľudstva. Pozrite sa, akú obrovskú oblasť radiácia zasiahla.

Masívny výbuch z roku 1986 trval dlhšie a šíril sa tak ďaleko, ako si väčšina z nás ani nedokáže predstaviť, uvádza Greenpeace. Zasiahnutá oblasť má viac ako 4 700 kilometrov štvorcových! Ľudia z okolia museli byť evakuovaní, pretože veľká časť oblasti nebude môcť byť osídlená ešte desiatky tisíc rokov. Rozsah dopadu nukleárnej katastrofy dokumentuje porovnávacia mapa. Ak obrysy oblasti presuniete ponad Slovensko, vidíte, že zasiahnuté územie by pokrylo hodnú časť západného Slovenska.

Odborník povedal pravdu o Černobyle: Rádioaktívne cézium v Európe vymrie až o 270 rokov

Viac ako 5 miliónov ľudí dodnes žije v zamorenej oblasti napriek tomu, že sú denne vystavení žiareniu a nútení konzumovať potraviny a piť vodu, ktorá je kontaminovaná. Hladina rádioaktivity zostáva v okolí Černobyľu stále vysoká. Aktivisti varujú, že v regiónoch Bieloruska, ktoré hraničia s Ukrajinou, sa stále rodia deti s vážnymi poruchami a veľké množstvo obyvateľov trpí neobvyklými formami rakoviny.

Greenpeace odhalila mapu tragédie:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Open Street Map)

V roku 2010 sa začala výstavba mohutného sarkofágu s hmotnosťou 25 000 ton, ktorý prekryje betónový kryt poškodeného reaktora postavený ešte v roku tejto katastrofy. Počet ľudí, ktorí v dôsledku černobyľskej havárie prišli o život, je predmetom dohadov. Všeobecne je známe, že pri samotnom výbuchu a záchrannej operácii zomrelo približne 30 osôb. Podľa správy OSN z roku 2005 následkom súvisiacich ochorení zomrelo približne 4000 ďalších ľudí. Organizácia Greenpeace však tvrdí, že táto bilancia je v skutočnosti omnoho vyššia.

Greenpeace odhalila mapu tragédie:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Open Street Map)

 

 

Viac o téme: RadiáciaZamorenieČernobyľ
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu