Utorok18. jún 2024, meniny má Vratislav, zajtra Alfréd

TOTO podstupovať každý deň, tak by ste ani nechodili do školy: Ide o život, ôsmi už zomreli!

Strastiplná cesta do školy Zobraziť galériu (2)
Strastiplná cesta do školy (Zdroj: YouTube)

PEKING - Deti z horskej dediny v čínskej provincii S'-čchuan musia každý deň cestou do školy prekonávať útes s pomocou rebríka z vetiev a bambusu. Je to jediná cesta spájajúca dedinu ležiacu vo výške 1400 metrov nad morom s okolitým svetom. O nebezpečnom živote dedinčanov informovala tento týždeň agentúra Nová Čína.

V dedine Atuleer je pätnásť detí, ktoré do školy aj späť lezú nad hlbokou priepasťou. Raz týždenne sa tadiaľ vydávajú aj dospelí na nákup. Tento jav dokumentuje priepastné rozdiely medzi spôsobom života v moderných častiach Číny a odľahlými západnými oblasťami, kde prevláda bieda. 

V Atuleer žije 72 rodín a úrady už údajne uvažujú o výstavbe bezpečnejšej cesty. V diskusii, ktorú zábery vyvolali, ale niektorí tvrdia, že lepšie by bolo dedinčanov presťahovať na prístupnejšie miesto alebo postaviť školu priamo v nej. Proti výstavbe školy hovorí nemožnosť zabezpečiť sanitárne podmienky, pretože na útese nie je dosť vody. Väčšina starších obyvateľov dediny sa sťahovať nechce, pretože na tomto mieste žili celý život a tiež preto, že si nemôžu dovoliť drahý život v prístupnejších oblastiach. 

TOTO podstupovať každý deň,
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: YouTube)

Najmladšie z detí v obci má šesť rokov a po chodníku mu pomáha otec. Cesta im trvá hodinu. Sedem alebo osem ľudí už z chodníka spadlo a zabilo sa. Atuleer vraj v minulosti mávala elektrický výťah, ale jeho prevádzka bola príliš nákladná a obec si ho nemohla dovoliť. 

Viac o téme: ČínaŠkolaútes
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu