Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Ľudí z okolia krátera desia strašné zvuky: Brána do podzemia odhalila 200-tisícročné tajomstvo

Kráter Batagaika
Kráter Batagaika (Zdroj: Twitter/Siberian Times)

MOSKVA – Dvestotisíc rokov starý kráter je jedným z najtajomnejších a najchladnejších miest našej planéty. Miestni o ňom hovoria, že je bránou do podzemného sveta. Niekedy sa z miesta ozývajú hrôzostrašné zvuky a ľudia majú strach sa k nemu priblížiť.

Vedci však mystérium okolo krátera, ktorý je hlboký až sto metrov, vidia inak. Hrôzostrašný zvuk podľa nich vyvoláva padanie pôdy na orientačný bod, ktorým je asi kilometer dlhá trhlina ukrytá v sibírskej tajge.

Mysteriózny nález vedcov po výbuchu sopky na Havaji: Čierne vajce je slzou bohyne ohňa

Kráter Batagaika sa začal formovať v roku 1960 po rozsiahlejšom odlesnení územia a postupne sa zväčšoval, zrejme kvôli vyšším teplotám a topeniu permafrostu. Dielo skazy ešte viac prehĺbili záplavy z roku 2008, po ktorých kráter každoročne narástol o 15 kilometrov.

Kráter je bránou do minulosti

Vedci však hovoria o jedinečnom prírodnom laboratóriu, ktoré odhaľuje dôsledky zmien klímy. Trhlina odokryla pôdu, ktorá zamrzla pred 200-tisíc rokmi, zistil profesor Julian Murton zo Sussexskej univerzity. „Môžeme porovnávať vzorky z podobných miest v Grónsku, Číne a Antarktíde. Údaje o dávnych pôdach a vegetácii nám pomôžu rekonštruovať históriu Zeme,“ povedal novinárom profesor Murton.

Podľa Murtona je prekvapujúce, že klíma v regióne Verkhojansk bola pred 200-tisíc rokmi veľmi podobná tej dnešnej, dokonca teplejšia. Trhlina je sama o sebe pozoruhodná, pretože súvisle odhaľuje všetky vrstvy pôdy. Po pôde je ďalším cieľom vedcov výskum vzoriek starého ľadu. Kráter však z hlbín dávnej histórie vyvrhol aj kostru žriebäťa z éry holocénu či ostatky starovekých bizónov, losov, mamutov a sobov, uviedol The Siberian Times.

...

Viac o téme: TajomstvoZáhadaKráter Batagaika
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu