Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Hodiny z Handlovej sú slovenskou senzáciou: FOTO, ktoré aj cudzincom pripomína sci-fi

Binárne hodiny z Handlovej Zobraziť galériu (3)
Binárne hodiny z Handlovej (Zdroj: reddit)

HANDLOVÁ - Futuristické hodiny z Handlovej nútia cudzincov aj miestnych, aby sa na chvíľu zastavili a zamysleli sa nad časom. Objavili sa aj na sociálnej sieti Reddit a ľudia sa snažili uhádnuť, koľko hodín práve znázorňujú.

„Pripomína to scénu s post-apokalyptického filmu,“ opísal vzhľad hodín jeden z užívateľov Redditu. Slováci to však cudzincovi vysvetlili po našom: „Našťastie si všetci baníci z Handlovej pamätajú binárny kód.“ Binárne hodiny znázorňujú čas 15 hodín, 50 minút a 14 sekúnd.

Veľká záhada na Susedskej burze: Ľudia hádali, aké slovenské čudo je na FOTO!

Ľudia sa však priznali, že nevedia, ako majú čas z binárnych hodín čítať, a tak si radšej pomáhajú hodinkami na ruke alebo pohľadom na mobilný telefón, keď chcú vedieť, koľko je hodín. Jednoduchý návod však nájdete aj na stránke Handlova.sk.

Prvý stĺpec hodín vyjadruje hodiny, druhý minúty, tretí sekundy a čítajú sa zdola nahor. Každý svetelný bod predstavuje konkrétnu váhu binárnej sústavy a mocniny čísla 2. Číselná hodnota bodov zdola nahor je teda 1-2-4-8-16-32. Potom už len stačí, aby ste spočítali hodnoty svietiacich bodov v každom stĺpci a dozviete sa aktuálny čas.

Hodiny z Handlovej sú
Zobraziť galériu (3)

„Nainštalovanie týchto hodín v centre mesta malo za cieľ vniesť trocha tajomna, v tejto hektickej dobe sa troška zastaviť a obdivovať meniace sa diódy... Veď koho by na prvý pohľad napadlo, že sú to hodiny?“ prezrádza stránka mesta o hodinách, ktoré nainštalovali v novembri 2015 v centre ná námestí.

Hodiny z Handlovej sú
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: reddit)

Viac o téme: HandlováBinárne hodiny
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu