Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Proroctvo vedca, po ktorom ľudstvo stráca nádej na večný život: Za všetko môže bohatstvo

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto

PARÍŽ - Ľudia potrebujú Boha stále menej. Francúzsky evolučný psychológ je presvedčený, že veriaci sa čoskoro vydajú cestou ateizmu a vysvetlil, čo k nás k tomu dovedie.

Náboženstvo je na ceste zániku, tvrdí parížsky evolučný psychológ Nicholas Baumard. Podľa neho za to môže fakt, že ľudská spoločnosť je stále bohatšia a životná úroveň sa zvyšuje. Akademici totiž tvrdia, že hlavné svetové náboženstvá boli evolučnou odpoveďou na rozdiely v životných štýloch medzi bohatými a chudobnými.

Viete, ako vzniklo zlo a prečo stále pretrváva? Temná tetráda preniká hlboko do duše človeka

Baumard vysvetľuje, že blahobyt šiel pred 2 500 rokmi ruka v ruke s „pomalším“ životným štýlom. Elity boli menej agresívne, menej sexuálne aktívne a viedli bezstarostnejší život. Bohatstvo má podľa Baumarda predvídateľné účinky na ľudské motivácie a človeka nasmeruje od „rýchleho“ života, ktorý zahŕňa stratégie získavania zdrojov a donucovacie interakcie, k seba-riadiacim stratégiám a kooperácii.

Veriť už nie je výhodné

„Pomalý“ život bol však pre elitu aj určitou nevýhodou, pretože mala menej detí a reprodukovala sa až vo vyššom veku. Aby elita túto nevýhodu vyrovnala, bohatí zaviedli moralizujúce náboženstvo, aby chudobným dali spôsob, ako v živote spomaliť. Dali im motiváciu menej plodiť, menej chcieť a menej potrebovať.

Keďže v dnešnej dobe sa bohatstvo stáva stále rozšírenejším, moralizujúce náboženstvo je podľa Baumarda na ústupe. Kontrola správania veľmi chudobných skupín obyvateľstva je stále menej potrebná. „Stále viac a viac ľudí má majetok a prijíma pomalšiu stratégiu života,“ doplnil Baumard. Tým pádom sa stráca výhoda náboženskej viery, uviedol Independent.co.uk.

Proroctvo vedca, po ktorom
Zobraziť galériu (2)

Viac o téme: VieraNáboženstvo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu