Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Ako odstrániť fľaky? Použite soľ!

Používate v domácnosti soľ iba na varenie? Tak ju skúste použiť aj inak. Oplatí sa to! V kuchyni je síce táto látka nezastupiteľná, pretože podčiarkuje chuť a arómu väčšiny jedál. Vedeli ste však, že soľ, ktorá stojí len pár korún, je niekedy účinnejšia ako celý rad nákladných čistiacich prostriedkov? Nový Čas má niekoľko „slaných“ tipov pre vašu domácnosť.

1. Obrus od červeného vína sa vám podarí oprať, keď na čerstvo vyliate víno nasypete väčšie množstvo soli, necháte postáť a až potom ho operiete v práčke.

2. Šatstvo od krvi lepšie vyčistíte, ak ho pred praním namočíte v roztoku soli a studenej vody (minimálne 100 g soli na 1 l vody).

3. Farbu z pečiatky odstránite z pokožky i šatstva efektne vlastnoručne vyrobenou pastou zo soli a citrónovej šťavy.

4. Zažltnuté záclony či vreckovky namočte cez noc do vlažného slaného roztoku a až potom operte v práčke.

5. Spečené zvyšky na panvici alebo spálený hrniec od mlieka zachránite, ak ho pred drhnutím posypete trochou soli a necháte 10 minút pôsobiť. Soľ navyše pohltí aj nepríjemný pach.

6. Stará drevená doska bude ako nová, ak ju po umytí posypete soľou a ešte trochu pošúchate kuchynskou špongiou.

7. Strieborný príbor zbavíte čiernej patiny v nádobe s natrhanými kúskami alobalu, lyžičkou soli a horúcou vodou, reakcia trvá asi dve minúty, ak treba, postup opakujte.

8. Ratanový nábytok (najmä na balkónoch a terasách) neumývajte mydlovou vodou, ktorá mu dopomôže k zažltnutiu. Slaný roztok je neutrálny a čistí rovnako dobre. Na záver ho nezabudnite pretrieť čistou vodou.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu