Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Rodinné trápenie britskej kráľovnej: Toto boli najhoršie chvíle v živote Alžbety II.

Britská kráľovná Alžbeta II. Zobraziť galériu (7)
Britská kráľovná Alžbeta II. (Zdroj: SITA)

LONDÝN/PRAHA - Ťažké okamihy v dlhom panovaní britskej kráľovnej Alžbety II., ktorá dnes oslavuje 90 rokov, jej prichystali jej najbližší. Manželstvo troch z jej štyroch detí stroskotalo, najbolestnejší bol rozchod následníka trónu princa Charlesa s princeznou Dianou. Až svadba vnuka kráľovnej, princa Williama, s Kate Middletonovou v roku 2011 priniesla isté zmierenie a výrazne vylepšila obraz monarchie v očiach poddaných.

Kráľovná Alžbeta si po rokoch sype popol na hlavu: Zožierajú ju výčitky kvôli Lady Diane!

Do svadby Alžbetinho prvorodeného Charlesa, princa Waleského, s lady Dianou Spencerovou, boli vkladané veľké nádeje. Po "svadbe storočia" v roku 1981 sa však obaja partneri rýchlo odcudzili - napriek narodeniu dvoch synov Williama a Harryho. List, ktorým kráľovná Alžbeta II. v decembri 1995 vyzvala manželov k rozvodu, patril údajne k jej najťažším štátnickým krokom. Rozviedli sa o pol roka neskôr.

Princezná Diana tragicky zahynula 31. augusta 1997 pri autonehode v Paríži. Kráľovská rodina vtedy prebývala na tradičnej dovolenke v Škótsku a dlho váhala s návratom do Londýna, hoci celá Británia pre Dianu trúchlila. To vyvolalo veľkú nevôľu verejnosti a vyústilo v návrat Alžbety II. do Londýna a v usporiadanie verejného pohrebu.

Princ Charles s Dianou.
Zobraziť galériu (7)
Princ Charles s Dianou.  (Zdroj: SITA)

Rodinné trápenie britskej kráľovnej:
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA)

Charles nakoniec svoj dlhoročný vzťah k inej žene, Camille Parkerovej-Bowlesovej, potvrdil sobášom v apríli 2005. nevľúdne naladenú britskú verejnosť aj kráľovnú si Camilla postupne získala svojou prirodzenosťou a zmyslom pre humor.

Princ Charles a Camilla.
Zobraziť galériu (7)
Princ Charles a Camilla.  (Zdroj: SITA)

Novou nádejou monarchie sa stala rodina princa Williama. Pôvabná štíhla a čiernovlasá Kate Middletonová sa na jeho ponuku na sobáš celkom načakala, dokonca sa aj na chvíľu rozišli. Nakoniec sa ale vzali a teraz majú už dve deti, v júli 2013 sa im narodil princ George a o dva roky neskôr, 2. mája 2015, princezná Charlotte.

Kate, William a ich dve deti.
Zobraziť galériu (7)
Kate, William a ich dve deti.  (Zdroj: Špuntík.sk)

Druhorodené dieťa Alžbety II., princezná Anne, sa vydávala ako prvá - 14. novembra 1973. Manželstvo s kapitánom jazdectva Markom Phillipsom vydržalo 18 rokov, rozviedli sa v apríli 1992. Majú spolu dve deti, Petera a Zaru. Na konci toho istého roku sa Anne znova vydala: vzala si o päť rokov mladšieho kapitána námorníctva Timothyho Laurencea.

Tretie dieťa Alžbety II. a jej druhý syn Andrew, vojvoda z Yorku, si v lete roku 1986 vzal Sarah Fergusonovú. Zo vzťahu s červenovlasou dcérou Charlesovho bývalého manažéra v konskom póle vzišli dcéry Beatrice a Eugenie. Po niekoľkoročnom odlúčení sa Andrew s Fergie rozviedol v apríli 1996. Naďalej však udržujú veľmi priateľské styky.

Sarah Fergusonová
Zobraziť galériu (7)
Sarah Fergusonová  (Zdroj: SITA)

Najmladší syn Edward, gróf z Wessexu, sa zamiloval do Sophie Rhys-Jonesovej, poradkyne jednej marketingovej spoločnosti. Ich svadba v roku 1999 sa odohrala v už značne civilnom duchu. Dvor však ťažko niesol, keď televízna spoločnosť Ardent, ktorú vtedy viedol Edward, filmovala princa Williama za jeho štúdií na univerzite, a to napriek prosbe Buckinghamského paláca o ušetrenie mediálnej pozornosti.

Kráľovná Alžbeta prehovorila o milovanej Diane: Tesne pred 90. narodeninami priznala pravdu

Mnohých fascinuje vyrovnaný vzťah samotnej kráľovnej k jej manželovi Philipovi, ktorý sa preslávil svojimi mnohokrát netaktnými komentármi, pre ktoré ho už zosnulá kráľovná matka prezývali Hun. Alžbeta II. s Philipom sú svoji od roku 1947. "Železný" vojvoda z Edinburghu je známy svojou tvrdou disciplínou.

Kráľovský pár
Zobraziť galériu (7)
Kráľovský pár  (Zdroj: SITA)

Kráľovná Alžbeta II. mala jedinú sestru, Margaret, ktorá zomrela vo februári 2002. V mladosti sa zamilovala do kapitána Petera Towsenda, hrdinu bitky o Anglicko a príslušníka RAF, ktorý však bol rozvedený a neurodzeného pôvodu. Aby si ho mohla vziať, musela by sa stať "obyčajnou ženou". Preto sa svojej lásky verejne zriekla. V roku 1960 sa vydala za dvorného fotografa Antonyho Amstrong-Jonesa, stala sa grófkou zo Snowdone a mali spolu dve deti, Davida a Sarah. V roku 1978 sa rozviedli.

Viac o téme: Alžbeta II.Britská kráľovná
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu