Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Konšpirátori sa pustili do vedcov z CERNu: Na ich bludné obvinenia odpovedali brilantne

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: CERN)

ŽENEVA - Už aj vedci sa rozhodli bojovať proti konšpiračným teóriám, a to vlastnými, veľmi účinnými zbraňami. Európska organizácia pre jadrový výskum, známa pod skratkou CERN, pripravuje nové experimenty v urýchľovači častíc. Očakáva pritom najhoršie, a to obvinenia z otvárania brány do inej dimenzie.

Pre niekoľkými rokmi totiž svetových expertov niekoľko internetových konšpirátorov obvinilo, že miesto toho, aby objavovali častice dôležité pre pochopenie fyzickej hmoty, otvárajú portály k „temným silám“. Prekvapivo veľké množstvo ľudí verí, že 28 kilometrov dlhý Veľký hadrónový urýchľovač častíc využívajú na vytváranie akýchsi dier.

Okruh hadrónového urýchľovača
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: google)

Zašli dokonca tak ďaleko, že obviňujú vedcov z CERNu zo zemetrasenia, ktoré minulý rok spôsobilo v Nepále obrovskú tragédiu. Iní tvrdia, že logo inštitúcie vyzerá podobne ako znamenie ancikrista, ďalší vidia symboliku v soche Šivu, hinduistického boha ničenia, ktorá sa nachádza v areáli CERNu. Podľa michiganského novinára je CERN dokonca najväčšou hrozbou súčasnosti.

„Táto organizácia by mohla zničiť náš vesmír,“ hlásal jeho titulok v The Daily Reporter. Tieto a podobné útoky začali v určitom bode presahovať hranicu únosnosti, ako tvrdí Kate Kahleová, ktorá v CERNe dohliada na správu sociálnych sietí. V tom čase sa organizácia rozhodla odpovedať na všetky absurdné tvrdenia, ktoré o nich konšpirátori šíria.

Konšpirátori sa pustili do
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: CERN)

Oznámili, že pomocou urýchľovača nie je možné otvoriť dvere do inej dimenzie, čo doložili aj výpočtami a faktami. Vysvetlili pôvod svojho loga, ktoré má predstavovať samotný urýchľovač, nie Satana. Sochu Šivu, ktorý takisto prezentuje aj životnú silu, dostali od indickej vlády ako darček. Nezabudli tiež zdôrazniť, že v areáli majú aj kopec ďalších sôch.

Väčšine ľuďom, ktorí sú fanúšikmi konšpirácií, tieto vysvetlenia stačili, hluk okolo CERNu načas utíchol. Nikto v tejto organizácii si však nerobí nádeje, že by to bolo nadobro. „Kdekoľvek pracujete s neuveriteľným množstvom energie, ktorá je navyše neviditeľná, tak je už samotná jej interpretácia zvláštna,“ vysvetľuje Michael Barkun, emeritný profesor politických vied na Maxwell School of Syracuse University.

Konšpirátori sa pustili do
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Facebook/CERN)

Viac o téme: CERNVeľký hadrónový urýchľovač častíc
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu