Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Jedna z najmocnejších v 20. storočí: Príbeh ženy, ktorá sa stala už počas života legendou!

Matka Tereza Zobraziť galériu (4)
Matka Tereza (Zdroj: Profimedia)

VATIKÁN - Katolícka misionárka Matka Tereza bude vyhlásená za svätú 4. septembra tohto roku, rozhodol o tom v utorok pápež František. Matka Tereza, prezývaná tiež ako "Anjel z Kalkaty", bola činorodá, praktická a plne oddaná svojej veci, ktorou bolo služba Ježišovi Kristovi. Aj keď nemala osobný majetok ani politickú funkciu, patrila k najmocnejším ženám minulého storočia a stala sa legendou už za svojho života.

Pápež pobozkal bábätko s nádorom na mozgu: Lekári neveria vlastným očiam, je to zázrak?

Aj napriek početným stretnutiam s vysoko postavenými ľuďmi bola pre Matku Terezu vždy prioritou starosť o bezmocných. Im venovala svoje dni, zatiaľ čo po nociach vybavovala písomnú agendu vo svojej kalkatskej kancelárii. Prežívala však aj kritické obdobia, v ktorých bojovala s pocitmi prázdnoty, vyprahnutosti modlitby a odmietnutia Bohom, ako dokazujú jej listy adresované najbližšom duchovným radcom, zverejnené pred niekoľkými rokmi. Napriek tomu snáď nikdy nestratila svoj večný úsmev, ktorý k nej neodmysliteľne patril, rovnako ako modrobiele sárí.

Matka Tereza, pôvodným menom Agnes Gonxha Bojaxhiuová, sa narodila v terajšom hlavnom meste Macedónska Skopje 27. augusta 1910 v rodine albánskeho obchodníka. Po štúdiách na Londýnskej škole hospodárskych a politických vied vstúpila roku 1928 do írskeho rádu loretánskych sestier v Dubline. Meno Tereza (po svätej Tereze z Lisieux) prijala v roku 1929 pri rehoľnom sľube na noviciáte v indickom Dardželingu a ďalších 17 rokov vyučovala na strednej škole St. Mary 's High School v Kalkate.

Jedna z najmocnejších v
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP)

K nápadu založiť rád, ktorý by sa staral o tých najchudobnejších, prinútilo Matku Terezu božie vnuknutie, ktoré sa dostavilo vo vlaku do Dardželingu. Keď v roku 1948 so zvolením Vatikánu opúšťala Loretánsky rehoľný dom a vydala sa za chudobou do slumov, jej jediným majetkom boli tri biele sárí s modrými pruhmi a pár rupií.

Matku Terezu nasledovali ďalšie sestry. Pápež rád Misionárok milosrdenstva (Misionárky lásky) oficiálne povolil v októbri 1950. Prvým domom, ktorý rádové sestry v Kalkate otvorili, bol Nirmal Hrdaj (čiže Čisté srdce). Dodnes slúži ako hospic umierajúcim na ich poslednej ceste, jedno, či ide o hinduistov, moslimov či kresťanov.

Jedna z najmocnejších v
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP)

Prvý dom mimo Indie otvorila Matka Tereza v roku 1965 vo Venezuele. Nasledovali domy v Ríme, na Srí Lanke, v Tanzánii, Austrálii a ďalších krajinách. V máji 1990 vznikol prvý dom Misionárok lásky v Československu - v slovenskej Čadci. V tom istom roku bola otvorená pobočka rádu v Prahe. Dnes sa tu starajú o bezdomovcov, zatiaľ čo sestry v Ostrave sa zameriavajú na prácu s rómskou mládežou. Československo navštívila Matka Tereza prvýkrát v novembri 1984 na pozvanie kardinála Františka Tomáška, vrátila sa sem v máji 1990 a znovu v decembri 1992.

Rád, ktorého bola Matka Tereza predstavenou 47 rokov (s malou prestávkou kvôli zdravotným problémom), má v súčasnosti viac ako 4500 členov vo viac ako stovke krajín. Od roku 1984 existuje aj jeho mužská vetva Misionári lásky.

Jedna z najmocnejších v
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP)

Matka Tereza za svoju prácu pre najchudobnejších získala niekoľko významných ocenení, v roku 1973 sa stala vôbec prvou nositeľkou Templetonovej ceny a v roku 1979 získala aj Nobelovu cenu za mier. Napriek tomu mala celý rad odporcov, ktorí jej vyčítali, že je katolíckou fundamentalistkou, pretože umierajúcim odmietala podávať lieky na utíšenie bolesti a zbrojila proti rozvodom a potratom. Tie označovala za najväčšiu hrozbu pre pokoj vo svete. Keď 5. septembra 1997 Matka Tereza zomrela, pripravila jej India štátny pohreb.

Podmienkou svätorečenia, ktoré pápež František v utorok podpísal, sú zázraky. Prvý sa mal stať 5. septembra 1998, presne rok po smrti Matky Terezy, v kláštore pri bangladéšskych hraniciach, kam s veľkým nádorom v bruchu prišla Indka Monika Besraová. Nádor údajne zmizol po tom, čo sa mníšky modlili k Matke Tereze. Vďaka uznaniu prvého zázraku sa drobná agilná rehoľníčka Tereza stala už šesť rokov po smrti jednou z najrýchlejšie blahorečených v histórii. Urobil tak pápež Ján Pavol II. v októbri 2003 vo Vatikáne za účasti viac ako 150.000 ľudí, katolíkov, ale aj moslimov. Druhý zázrak misionárky potvrdila komisia expertov vlani v decembri. Išlo o nevysvetliteľné uzdravenie muža v Brazílii v roku 2008, ktorý bol v kóme kvôli niekoľkých abscesom na mozgu. Vatikán uznal, že pomohla modlitba jeho manželky k Matke Tereze.

Viac o téme: Matka TerezaAgnes Gonxha Bojaxhiuová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu