Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

"Nevypočitateľný" asteroid má namierené k Zemi: Vedci spresnili jeho blízky prelet

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Thinkstock.com)

MYS CANAVERAL - Planétka 2013 TX68, ktorá mala pri blízkom prelete v sobotu minúť Zem, potvrdila, že má veľmi neistú trajektóriu. Podľa spresnenia vedcov sa oneskorila a k Zemi sa najviac priblíži až v utorok. Naďalej však platí uistenie, že "nevypočítateľný" asteroid do našej planéty nenarazí.

K Zemi letí asteroid, vedcov straší jeho dráha: Teraz nás minie, o rok to už bude o inom!

Vďaka neustálemu pozorovaniu a získaným záberom mohli vedci strediska pre skúmanie objektov letiacich blízko Zeme (CNEOS) spresniť svoje predchádzajúce odhady času a vzdialenosti preletu asteroidu. Mohli vďaka tomu tiež potvrdiť, že planétka neznamená pre Zem žiadne nebezpečenstvo, informovalo na svojom webe Laboratórium prúdového pohonu (JPL) amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA).

"Už sme vedeli, že tento asteroid 2013 TX68 bezpečne minie Zem začiatkom marca, ale nové údaje nám umožňujú lepšie stanoviť jeho obežnú dráhu," uviedol riaditeľ CNEOS Paul Chodas. "Tieto údaje naznačujú, že tento malý asteroid pravdepodobne preletí v oveľa väčšej vzdialenosti od Zeme, než sa pôvodne myslelo," dodal.

Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: nasa)

Podľa spresnených odhadov 2013 TX68 modrú planétu minie zrejme vo vzdialenosti zhruba päť miliónov kilometrov. Vedci ešte úplne nevylučujú možnosť, že sa priblíži aj viac, rozhodne však nie pod 24.000 kilometrov. Zrážku však rozhodne vylučujú.

Planétka je zhruba dvakrát väčšia ako teleso, ktoré v roku 2013 explodovalo nad Čeľabinskom. Vtedy sa asteroid pri vstupe do atmosféry nad južným Uralom rozpadol. Výsledná tlaková vlna poškodila okolo 7000 budov, zranenia utrpelo približne 1500 ľudí.

Viac o téme: Asteroid2013 TX68
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu