Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Recept na šťastnejší a výkonnejší život: Jednoduchá RADA, ktorá môže všetko zmeniť k lepšiemu

Ilustračné foto Zobraziť galériu (5)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

PARÍŽ - "Vstávam každý deň za úsvitu a cítim sa oveľa lepšie." Milovníci skorého vstávania, ktorí sa budia okolo štvrtej či piatej hodiny rannej, tvrdia, že sa cítia oveľa výkonnejší a že majú pozitívnejší prístup k životu, píše francúzsky týždenník L'Express.

"V jednom období života som mal príliš veľa práce a úloh. Deň má ale len 24 hodín, a tak som ťažko mohol urobiť všetko, čo som potreboval. Niektoré veci som musel stále odkladať. Ale to bolo predtým. Dnes vstávam každý deň veľmi skoro a všetko sa pre mňa zmenilo," hovorí kouč a nutričný poradca Abdel Zabat. 

Recept na šťastnejší a
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Keď chceme byť produktívni, musíme venovať viac času rôznym úlohám, a zároveň musíme byť v dobrej fyzickej kondícii, aby sme ich mohli splniť efektívnejšie. Často je však rytmus nášho života obmedzený na cestu do zamestnania, prácu a posteľ. Pre väčšinu ľudí to je realita. Ako si v tomto kolotoči vyčleniť čas na starostlivosť o seba a o našich blízkych? Odpoveď je jednoduchá. Je potrebné zmeniť spôsob života. Skoré prebudenie je tak pre mnohých pilierom zmeny, ktorá umožňuje žiť plnšie a efektívnejšie život.

Recept na šťastnejší a
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Aby sme sa mohli skoro ráno prebudiť, musíme sa predovšetkým vyspať. Keď sa rozhodneme vstávať skoro, znamená to tiež, že musíme chodiť včas do postele. Keď zaspíme medzi 21. a 22. hodinou, organizmus regeneruje. Bolo preukázané, že najprínosnejšie hodiny z nočného spánku sú práve tie, ktoré prespíme do polnoci. Ako pri každej zmene v našom živote, aj túto musíme aplikovať postupne. Môžeme začať tým, že budeme privykať organizmus na to, že vstávame o hodinu alebo hodinu a pol skôr ako zvyčajne. Potom môžeme pozvoľna dobu nočného spánku znižovať. 

Recept na šťastnejší a
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Každý si musí zvoliť svoj rytmus, aký mu najlepšie vyhovuje. "Ja toho najviac stihnem, keď zaspím pred 22. hodinou a vstávam o štvrtej ráno. Kupodivu sa cítim výkonnejšie po týchto šiestich hodinách spánku, ako keď som spal osem hodín," uvádza Abdel. "Keď skoro vstanem, začínam deň v pokoji a využívam čas, kedy som doma sám hore. Deň začínam dychovým cvičením. Keď takto detoxikujem svoj organizmus, vypijem šťavu z polovice citróna v pohári vlažnej vody. Potom si 20 až 25 minút cvičím, osprchujem sa a som pripravený. Je asi päť ráno a ja sa cítim plný síl, čerstvý a odpočinutý. V dome je pokoj, vtáky spievajú. Dám si pohár teplej vody a kúsok ovocia a sadnem si za pracovný stôl. Nasledujú dve hodiny intenzívnej práce na mojich projektoch," pokračuje. 

Zvyknete spať viac ako osem hodín? Dávajte si pozor, hrozí vám, že TAKTO zomriete

O siedmej ráno, kedy sa väčšina ľudí ešte len prebúdza, si dá raňajky, tvorené predovšetkým sušeným a čerstvým ovocím. "Vychutnávam si túto príjemnú chvíľu a nestresujem sa, pretože viem, že som pokročil vo svojich každodenných úlohách. Cez deň si dám malú prestávku: malá poobedňajšia siesta trvajúca päť až desať minúť mi znova dodá potrebnú energiu," dodáva Zabat. 

Recept na šťastnejší a
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Je isté, že spôsob, ako strávime ranný čas, ovplyvňuje zvyšok dňa. Skoré vstávanie sa odporúča najmä stresovaným či veľmi zamestnaným osobám. Keď začínate deň v pokoji, máte čas starať sa sami o seba a o svoje telo. Potom máte viac času aj na druhých. Aby ste mohli vstávať za svitania a stopercentne využívať prednosti skorého prebudenia, musíte úplne zmeniť životný štýl - jesť zdravo a starať sa o seba. Budete potom v živote aj zamestnaní výkonnejší a tým pádom aj šťastnejší.

Viac o téme: SpánokSkoré vstávanie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu