Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Nová štúdia mení pohľad na nežnejšie pohlavie: Ženy, odmeňte svoj komplexný mozog spánkom!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

LOUGHBOROUGH - Ženy plnia v živote mnohé úlohy, vo všeobecnosti sa o nich hovorí, že na rozdiel od mužov, vedia robiť viac vecí naraz. Vedci tieto tvrdenia už niekoľkokrát potvrdili, ukázalo sa, že ženský mozog je skutočne komplexnejší ako mužský. Omnoho dôležitejšie je však najnovšie vedecké zistenie, a to, že ženy potrebujú viac spánku ako muži!

Ženy by podľa profesora Jima Hornea, spánkového experta a bývalého riaditeľa výskumného centra spánku na Loughborough University, potrebovali aspoň o 20 minút viac spánku, ako muži. „Jednou z hlavných funkcií spánku je umožniť mozgu obnovu a opravu samého seba,“ vysvetľuje profesor výsledky výskumu, ktorého sa zúčastnilo 210 mužov a žien v strednom veku.

Nová štúdia mení pohľad
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

„Počas hlbokého spánku mozgová kôra, zodpovedná za myslenie, pamäť, jazyk a iné, sa odpája od zmyslov a prejde do režimu obnovy. Čím viac používame mozog počas dňa, tým potrebnejšia je jeho regenerácia a tým viac spánku telo potrebuje,“ opisuje profesor Horne svoju štúdiu. Množstvo spánku je teda vynútené intenzitou mozgovej aktivity počas dňa.

„Ženy majú tendenciu byť multifunkčné, teda robia viac vecí naraz a sú flexibilné, preto používajú väčšiu časť mozgu ako muži. Preto je zároveň potreba spánku pre ne vyššia. Priemerne potrebujú o 20 minút viac, ale niektoré ženy môžu potrebovať ešte viac, ale aj menej spánku,“ píše sa v Horneových prácach podľa stránky Independent.co.uk.

Nová štúdia mení pohľad
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Všeobecný princíp však hovorí aj to, že muži, ktorí pracujú na pozíciách vyžadujúcich si veľa „rozhodovania a laterálneho premýšľania“, takisto potrebujú viac spánku ako priemerný človek. Štúdia tiež odhalila, že nekvalitný spánok u žien je spojený s radom vedľajších účinkov, ako je zvýšená psychologická úzkosť či pocit depresiu a hnevu. Toto sa zistilo u všetkých žien, ktoré nemali kvalitný spánok.  

Viac o téme: SpánokŽenyVedecká štúdia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu