Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Sklo, plast alebo plechovka? Vedci prekvapili výsledkom, z čoho chutia nápoje najlepšie

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

BRATISLAVA – Aj keď to možno bežný zákazník netuší, za balením potravín a nápojov stojí cela veda. Ak máte pocit, že niektoré produkty chutia v rôznych baleniach inak, nemýlite sa. Obal má na chuť vplyv, čo teraz konečne potvrdili aj vedci. Profesori jednej americkej univerzity vedecky vysvetlili, z čoho chutia sýtené nápoje najviac.

Pri laboratórnych testoch sa ukázalo, že plastové fľaše prepúšťajú určité množstvo CO2, ktoré sa do sýtených nápojov pridáva. Napriek tomu, že výrobcovia do každého jedného nápoja dávajú rovnaké množstvo oxidu uhličitého, plechovky udržia väčšinu vo vnútri, zatiaľ čo plastové fľaše určitú časť prepustia. Únik CO2 tak spôsobuje, že nápoj má inú chuť.

Sklo, plast alebo plechovka?
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: plnielanu.sk)

„Napriek tomu, že baliace a potravinárske firmy sa snažia pracovať tak, aby zabránili takýmto interakciám materiálov, dochádza k nim,“ uviedla biochemička Sara Rischová, ktorá má výskum na starosti. Chuti nepridáva podľa nej ani to, že ľudia, aby zabránili explózii tekutiny, neustále vrchnák plastových fliaš povoľujú a zase priťahujú.

Plastové fľaše totiž vytvárajú akúsi acetaldehydovú vnútornú vrstvu, ktorá síce na jednej strane zabraňuje tomu, aby tekutina vo vnútri reagovala s plastom, no je zodpovedná aj za to, že zákazníci majú pocit plastickej príchute pri konzumácii nápoja z plastovej fľaše. Najbezpečnejším pre človeka je teda nápoj skladovaný v skle, ktoré je chemicky najmenej reaktívne.

Sladké nápoje sú nebezpečné,
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: photl.com)

Napriek tomu, podľa spotrebiteľov má najlepšiu chuť sýtený nápoj práve z plechovky. Zdá sa, že polymér, ktorým sú obložené hliníkové plechovky, napriek tomu, že absorbuje do seba aj príchuť, je pre chuť omnoho prijateľnejší. Vysvetlením môže byť aj to, že konzervu v chladničke ochladíte omnoho rýchlejšie. Na strane druhej, pri zahrievaní šumivých nápojov plyn unikne ako z plastu, tak aj z plechovky.

Viac o téme: SkladovanieLaboratórne testySýtené nápoje
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu