Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Tvár, ktorú pozná celý svet, skončila na popravisku: Pred smrťou zvrat, nečakaný koniec

Guy Fawkes Zobraziť galériu (4)
Guy Fawkes (Zdroj: thinkstock.com)

LONDÝN - Pred 410 rokmi, 31. januára 1606, mal byť popravený protagonista posledného významného katolíckeho sprisahania v anglickej histórii Guy Fawkes, ktorého pamiatku si Angličania pripomínajú dodnes každý november. Krutú zábavu však Fawkes zhromaždenému davu divákov tragikomickým spôsobom pokazil.

Guy pochádzal z významnej yorkshirskej rodiny. Kvôli svojej dobrodružnej povahe aj náboženskému zápalu sa prihlásil do španielskej armády, s ktorou bojoval v Holandsku. V roku 1604 si ho ako ideálneho spolupracovníka vybrali katolícki sprisahanci, ktorí chceli zavraždiť kráľa Jakuba I. Na ich výzvu sa Fawkes, ktorý spočiatku nepoznal ani všetky detaily plánu, vrátil do vlasti. Výbušniny, ktoré umiestnil v pivnici, mali panovníka zabiť počas tradičného začiatku parlamentného zasadnutia. 

Prípravy sa však nepodarilo utajiť, a tak deň pred útokom plánovaným na utorok 5. novembra 1605 prehľadávali kráľovi verní parlament aj okolie. Nadránom u Guya našli zápalky a zapaľovače a taktiež nachystané výbušniny. Sprisahanie bolo prezradené a keď zadržaný muž na mučidlách prehovoril, začalo zatýkanie.

Zatýkanie Fawkesa
Zobraziť galériu (4)
Zatýkanie Fawkesa  (Zdroj: thinkstock.com)

Fawkes pod tlakom podpisuje priznanie
Zobraziť galériu (4)
Fawkes pod tlakom podpisuje priznanie  (Zdroj: thinkstock.com)

Fawkesov osud bol týmto spečatený, vo veku 35 rokov bol odsúdený na smrť obesením. Spolu so svojimi druhmi mal byť potom vláčený po Londýne a rozštvrtený. Krvavú zábavu ale dychtivému publiku pokazil - len chvíľku pred začiatkom exekúcie, keď kráčal po schodoch na popravisko, totiž skočil z rebríka, zlomil si väzy a zomrel okamžite. 

Poprava Guya nevyšla podľa predstáv divákov
Zobraziť galériu (4)
Poprava Guya nevyšla podľa predstáv divákov  (Zdroj: thinkstock.com)

Výročie odhalenia sprisahania si dodnes Briti pripomínajú ohňostrojom a alkoholom, tradíciou je aj upaľovanie figúr Félixa, súčasných pápežov a osobností, ktoré momentálne Britom najviac pijú krv Fawkesova podobizeň sa v súčasnosti využíva ako symbol v mnohých smeroch. Masku s jeho podobou napríklad využíva hnutie Anonymous, podobné masky sa ale pravidelne nosia počas rôznych protestov a demonštrácií týkajúcich sa vlád alebo slobody v spoločnosti.

 

Viac o téme: SprisahanieGuy fawkes
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu