Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Úchvatné VIDEO zo zakázaného miesta: Turista riskol väzenie v Egypte a toto je výsledok!

(Zdroj: profimedia.sk)

KÁHIRA - Egyptská polícia predviedla na výsluch nemeckého turistu Andreja Ciesielského, ktorý sa napriek zákazu vyšplhal na jednu z pyramíd v Gíze. Zverejnil z výstupu a z vrcholu úchvatné fotografie, ktoré sa objavili na internete.

Ďalší adept na Darwinovu cenu je z Ruska: VIDEO Mladíka, ktorý sa chcel stať hitom internetu

Osemnásťročný Mníchovčan vyviazol bez trestu a smel si odniesť všetok fotografický materiál. Do Egypta prišiel s cieľom vyšplhať sa na Chufewovu pyramídu, ktorej sa hovorí aj Veľká pyramída a ktorá je stará 4500 rokov.

"Prešiel som celý komplex a čakal na vhodný okamih, kedy budem môcť začať s výstupom. Keď som začal, stál za mnou pouličný predavač, ale nevšímal som si ho a pokračoval som vo výstupe. Keď som bol v polovici, všimlo si ma pár ľudí a sledovalo ma. A tak sa o mne dozvedela polícia. Volali niečo arabsky, ale ja som si ich nevšímal, stúpal som ďalej a počúval som hudbu," napísal Ciesielski na blogu.

Cesta na vrchol, ktorý je vo výške 146 metrov, mu trvala osem minút, zostup zvládol za 20 minút. "V pozadí je vidieť Gízu. Než som odišiel, nebol som si istý, či je to dobrý nápad, ísť do Káhiry, ale som šťastný, že som išiel. Spoločne proti teroru. Pri pyramídach spáchali predchádzajúci deň teroristický útok a zabili niekoľko ľudí," napísal Nemec.

Úchvatné VIDEO zo zakázaného
Zobraziť galériu (1)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Lezenie po pyramídach je v Egypte prísne zakázané a previnilec za to môže byť uvrhnutý až na tri roky do väzenia. Ciesielski mal ale šťastie, polícia ho len vypočula a potom ho nechala ísť.

Egypt bojuje o dôveru návštevníkov, ktorých stráca kvôli zlej bezpečnostnej situácii. Veľkou ranou preň bol vlaňajší útok na ruské lietadlo. Spáchali ho radikáli z Daeš a zabili 224 ľudí. Egypt sa pri tom vlani začal spamätávať z niekoľkoročného prepadu príjmov z cestovného ruchu. Pred revolúciou z roku 2011 toto odvetvie prinášalo do štátnej pokladne vyše 12 miliárd dolárov (cca 11 miliárd eur), v roku 2014 len 7,2 miliárd dolárov, ale vlani sa zdalo, že sa situácia zlepší.

Mnohé krajiny prestali po atentáte na ruské lietadlo do krajiny svojich turistov posielať a Egypt je pod tlakom, aby zlepšil bezpečnostné opatrenia na svojich letiskách. Vo štvrtok v Káhire zadržali kvôli hrozbe bombovým útokom lietadlo spoločnosti EgyptAir, ktoré malo odletieť o 12:55 SEČ do Istanbulu. Pasažieri boli evakuovaní, ale pri prehliadke sa na palube žiadna nálož nenašla.

Viac o téme: PyramídyGízaAndrej Ciesielský
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu