Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Takto vznikla najobľúbenejšia vianočná pieseň: Zrod Tichej noci má zaujímavé pozadie

Kaplnka Tichej noci
Kaplnka Tichej noci (Zdroj: profimedia.sk)

OBERNDORF - Počas polnočnej omše na Štedrý deň roku 1818 prvýkrát zaznela v kostole svätého Mikuláša v dedinke Oberndorf skladba Tichá noc, dnes zrejme najslávnejšia vianočná pieseň sveta. Slová napísal tunajší pomocný kňaz Josef Mohr, autorom hudby bol tridsaťjedenročný učiteľ Franz Gruber, ktorý hral v miestnom kostole na organe.

Pre katolíkov sú jasličky a scény betlehema významným symbolom Vianoc

Pieseň začínajúcu slovami "Tichá noc, svätá noc" však počas štedrovečernej omše predniesol na gitare. Všetko vraj zavinila myš, ktorá vliezla do organov a pokazila ich, takže sa z nástroja niesli len pokrivené tóny. Gruber sa rýchlo zišiel so svojím priateľom Josefom Mohrom, aby sa poradili, čo urobia pre záchranu štedrovečernej omše. Rozhodli sa, že zložia novú vianočnú pieseň, ktorá sa dá spievať pri gitare.

Nakoniec sa im to podarilo dokonale: Stille Nacht bola do dnešného dňa preložená do viac ako troch stoviek jazykov a nárečí a stala sa celosvetovo najobľúbenejšou vianočnou piesňou. A Stille-Nacht-Kapelle (Kaplnka Tichej noci) v Oberndorfe je dodnes turistickou atrakciou.

Viac o téme: VianoceTichá noc
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu