Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Pre katolíkov sú jasličky a scény betlehema významným symbolom Vianoc

(Zdroj: http://www.thinkstockphotos.com/)

BRATISLAVA - Jasličky s Ježiškom a scéna betlehemskej jaskyne, kde sa narodil, sú pre katolíckych veriacich významným symbolom obdobia Vianoc až do 6. januára, kedy sa slávi sviatok Zjavenia Pána - Troch kráľov.

Betlehemy s jasličkami, postavami Svätej rodiny - Ježiša, Márie a Jozefa, troch mudrcov z Východu, ktorí sa prišli Ježiškovi pokloniť a priniesli mu dary, anjelov, pastierov, oviec a ďalších zvierat, dotvárajú v tomto období atmosféru v katolíckych kostoloch i domácnostiach. Pri betlehemoch v kostoloch sa už tradične počas Vianoc a na Troch kráľov konajú jasličkové pobožnosti či trojkráľové scénky, približujúce deťom a mládeži udalosti v Betleheme.

Tradícia jasličiek a betlehemov je veľmi stará. Vo Svätom písme sa jasle spomínajú v súvislosti s narodením Ježiša. Podľa niektorých prameňov, v roku 354 priniesli jasličky z Betlehema do Ríma a pápež Libérius ich slávnostne posvätil v kostole Santa Maria Maggiore. Jasličky a neskôr betlehemy s mnohými postavami ako symbol Narodenia Ježiša Krista majú dávnu tradíciu nielen v Taliansku, ale i v Španielsku, Nemecku a iných európskych krajinách.

Za pôvodcu betlehemskej tradície sa považuje sv. František z Assisi, ktorý postavil prvý betlehem v roku 1223 v talianskom Greccio. Betlehemy sa v európskych krajinách rozširovali najmä v 17. a 18. storočí, ľudia ich vyrezávali a zostavovali z rôznych materiálov.

Na Slovensku došlo k veľkému rozmachu tvorby betlehemov od konca 18. storočia. Najrozšírenejším materiálom, z ktorého ich ľudia zhotovovali, bolo drevo. Známe sú tiež betlehemy maľované na skle, vyrobené z papiera, keramiky, šúpolia, sadry, vosku, ako aj iných materiálov. Na Slovensku sú typické betlehemy z okolia banských miest, najmä Banskej Štiavnice. Mnohé krásne betlehemy ľudových majstrov z rôznych oblastí krajiny sa nachádzajú v slovenských múzeách. Známy je veľký betlehem v Rajeckej Lesnej.

Viac o téme: BetlehemJasličkyVianoce
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu