Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Počasie sa zbláznilo po celom svete: Snehové záveje v Kalifornii, teplo v Európe a záplavy v Ázii

Ilustračné foto Zobraziť galériu (7)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Výkyvy počasia meteorológovia vnímajú už dlhšie, v poslednom mesiaci roku 2015 to však vyzerá, akoby sa skutočne zbláznilo. Na jednom konci sveta chodia ľudia v tričkách s krátkymi rukávmi, v inej čelia extrémnym víchriciam a tajfúnom. Čo na to hovoria odborníci?

SPOJENÉ ŠTÁTY

Hoci sa v nedeľu písal v kalendári 13. december, počasie v New Yorku určite nepripomínalo zimu. Okolo poludnia totiž stanica v Central Parku zaznemenala skoro letných 19 stupňov Celzia. Išlo o najteplejší decembrový deň v tomto americkom veľkomeste od začiatku robenia záznamov v roku 1869. Za normálnych okolností býva v New Yorku 13. decembra priemerná teplota tri stupne Celzia. Predchádzajúci teplotný rekord je poriadne "bradatý" - pochádza z roku 1923 a má hodnotu 17,8 stupňa.

Pri Rockefellerovom centre v
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA)

Svedkovia v americkom štáte Montana opísali začiatkom tohto týždňa desivé scény, ktoré má na svedomí nepriaznivé počasie. Silný vietor dosahoval rýchlosť až 120 kilometrov za hodinu. V týchto oblastiach takisto zaznamenali značný teplotný pokles v priebehu niekoľkých minút.

EURÓPA

Cez dolné Rakúsko a Viedeň sa začiatkom decembra prehnala silná búrka, na niektorých miestach dosiahla rýchlosť vetra až 173 kilometrov za hodinu. Aj Poliakov zamestnával silný vietor. Na určitých miestach strhával strechy, a to napriek tomu, že tam panujú pomerne príjemné teplotyOdborníci varujú Veľkú Britániu pred toxickou hmlou známou ako "krvavý dážď", ktorý sa na krajinu rúti zo Sahary.

Počasie sa zbláznilo po
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: thinkstock.com)

V Nemecku v novembri padli viaceré teplotné rekordy. Sever krajiny ale zasiahli záplavy. Ešte nikdy, od začiatku pravidelných meraní pred viac ako 130 rokmi, nebol november v Nemecku tak mierny. Priemerná teplota 7,5 stupňa Celzia je až o 3,5 stupňa vyššia ako priemerná hodnota z troch posledných desaťročí. S prognózou 15 stupňov Celzia na hornom toku Rýna je takisto priveľmi teplo.

Počasie sa zbláznilo po
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA)

OCEÁNIA

Tajfún Melor paralyzoval tento týždeň Filipíny. Tisíce ľudí museli evakuovať, na viacerých miestach hrozia povodne, zosuvy pôdy a vlny vysoké až štyri metre. Hladina vody v uliciach prekračovala úroveň pása a ochromila tak železničnú aj cestnú dopravu. Tajfún sa nachádzal približne 150 kilometrov severovýchodne od ostrova Mindoro smerom na juh od Manily. Rýchlosť vetra v jeho strede dosahovala 130 kilometrov za hodinu. Rozľahlé oblasti v strednej časti Filipín sa ocitli v tme, tajfún prinútil takmer 800-tisíc ľudí opustiť domovy.

Počasie sa zbláznilo po
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA)

Počasie sa zbláznilo po
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA)

Aj Indovia naplno pociťujú dôsledky extrémov v počasí, dlhotrvajúce dažde spôsobili rozsiahle záplavy. Po najdaždivejšom novembri za posledných 20 rokov, kedy napadlo 1016 mm, prišiel najmokrejší decembrový deň za viac ako 100 rokov (313 mm za jediný deň).

Azorská vláda v pondelok vyhlásila výnimočný stav na základe varovania ich meteorologického systému. Konkrétna prognóza na tento týždeň hovorí o víchrici so silou hurikánu, ktorá sa spôsobí záplavy a zosuvy pôdy. Rýchlosť vetra by sa mala pohybovať medzi 130 až 150 kilometrov za hodinu, morské vlny môžu dosiahnuť výšku 10 až 15 metrov.

Počasie sa zbláznilo po
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA)

Opýtali sme sa uznávaného slovenského meteorológa, čo si o týchto extrémoch myslí. O pozitívnom pohľade na vec sa hovoriť nedá. "V Paríži sa pred niekoľkými dňami skončila zatiaľ najvýznamnejšia schôdzka krajín sveta a akože sa dohodli. Do apríla budúceho roka by dohodu mala zase ratifikovať väčšina krajín, aby mohla vstúpiť do platnosti. Myslíte si, že sa to podarí? Ja nie. Tých extrémov v počasí je asi ešte stále málo na to, aby zmluvu ratifikovali aj tí najväčší znečisťovatelia ovzdušia, a to sú Čína, USA a India," povedal Peter Jurčovič.

Viac o téme: PočasieMeteorológExtrémy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu