Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Snehové vločky sú veľkou zimnou alchýmiou: Vedci hľadajú rovnicu, ktorá by záhadu vyriešila

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

CAMBRIDGE - Majú nespočetne veľa tvarov, tvrdí chemik Andy Brunning. Snehové vločky sa podľa jeho slov dajú rozdeliť do ôsmich všeobecných a 121 čiastkových kategórií, ktoré rátajú s detailnejšími odchýlkami.

Kým jednoduchšie tvary sú častejšie pri nižších vlhkostiach vzduchu, zložitejšie sa zvyknú tvoriť pri vlhkejšom vzduchu, vysvetľuje chemik Andy Brunning. Vedci však dodnes presne nevedia, ako konkrétne tvary vločiek vznikajú, ale pracujú na rovniciach, pomocou ktorých by mohli výsledné tvary predvídať.

VIDEO babičky (101), ktoré prebúdza srdcia: Dokáže vám, že ste takí starí, ako sa sami cítite

Snehové vločky sú na molekulárnej úrovni rozhodne unikátne. Každá z nich môže byť rozdelená do ôsmich kategórií a na 35 všeobecných tvarov. Kryštály, ktoré ich tvoria, môžu mať napríklad stĺpcový, nepravidelný, šesťhranný či kombinovaný tvar. Brunning na základe svojich predpokladov vytvoril prehľadnú tabuľku ich fascinujúcich tvarov a kategórií.

 

Počet známych kategórií snehových vločiek sa od roku 1930 zvýšil z pôvodných 21 na dnešných 121. Ak by sa vedcom podarilo nájsť a pochopiť matricu ich štruktúry, mohli by hlbšie preniknúť do princípov kryštalografie, teda usporiadania atómov v pevných látkach, uviedol Daily Mail.

Snehové vločky sú veľkou
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Viac o téme: Snehová vločka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu