Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Chorá doba: Kult selfies a sociálnych sietí vedie ľudí k veciam, ktoré by inak nespravili

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: wired.com)

TUNIS - Botox, lifting alebo liposukcia - doteraz boli tieto zákroky vyhradené výlučne ženám, v Tunisku sa ale plastická chirurgia rozmáha aj medzi mužmi. Je to známka vývoja spoločnosti v otázke témy, ktorá bola v tejto krajine dlho tabu. V čase selfies a sociálnych sietí sa rozvíja kult tela a Tunisania sa ľahšie uchyľujú ku skalpelu, hovorí lekár špecializujúci sa na estetickú chirurgiu Buráví Kotti. Vysvetľuje tým tento jav v spoločnosti, kde všeobecne vládnu konzervatívne obyčaje.

Pre psychológa Kamala Abdalaka táto tendencia ukazuje potrebu ukázať vlastnú silu a prevahu. "Muž, ktorý chce zdôrazniť svoju finančnú alebo sexuálnu silu, sa uchýli k plastickej chirurgii vo všetkých podobách," tvrdí.

Starostlivosť mužov o estetický vzhľad má pritom v Tunisku hlboké korene. Predkovia si skrášľovali telo pomocou nerastov alebo používali henu na vlasy. Plastická chirurgia sa dnes podľa Abdalaka stala akýmsi národným športom a muži nie sú výnimkou. Lekárka Hadžára Ladžnífová zdôrazňuje, že zákroky u mužov, ktoré sú dnes veľmi žiadané, sa týkajú hlavne tých mladých. Väčšinou hľadajú riešenie predčasného vypadávania vlasov, zaujímajú sa o chirurgickú úpravu nosa alebo sa spoliehajú na injekcie botulínu proti vráskam. Táto expertka, ktorá pôsobí aj v Paríži a v Dubaji, uvádza, že jej ordináciou v Tunise dnes mesačne prejde viac ako päťdesiat mužských pacientov. Sú to najmä herci, speváci, obchodníci, úradníci, televízne hviezdy alebo politici. Majú pritom rovnaký problém ako ženy - chcú vymazať stopy času, vyplniť tvár, mať plné pery a riasy, ktoré sa otáčajú smerom nahor. Chcú byť za každú cenu sexi.

Chorá doba: Kult selfies
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP)

Mnoho mužov, ktorí sa k zákroku uchýlia, o tom nechce hovoriť. Jeden 37-ročný pacient, ktorý prišiel, aby sa zbavil vrások na čele, sa však zveruje: "Muž má potrebu vyzerať pekne a páčiť sa. Prečo by nemal využiť to, čo mu medicína ponúka?" 34-ročný Muhammad, ktorý sa pred troma rokmi rozhodol pre botox, tvrdí, že ak muž podstúpi estetický zákrok, nijako sa to nedotýka jeho mužnosti. Niektorí na neho pozerajú s úškľabom, iní zas chcú, aby im rozprával podrobnosti.

 

Švédka (25) chce vyzerať ako komiksová postavička: Pozrite na FOTO, ako to dopadlo

Abdal Rauf si práve nechal urobiť peelingovú masku. K estetickej chirurgii by sa ale nikdy neuchýlil, pretože to odporuje islamu. "Ten, kto si nechá takúto operáciu urobiť, mení to, čo mu dal Boh, a to je hriech," zdôrazňuje. Iní Tunisania sa pritom v túžbe po dokonalosti neváhajú podrobiť ťažkým chirurgickým operáciám. U päťdesiatnikov je to najčastejšie lifting a úprava očných viečok a vačkov pod očami. Významný je však aj dopyt po predĺžení penisu alebo po lipofillingu - zväčšovaniu vlastným tukom, ktorý umožňuje dodať objem penisu či semenníkom.

Chorá doba: Kult selfies
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: mirror.co.uk)

Lekár Amín Zarguní, ktorý je zástupcom riaditeľa jednej súkromnej kliniky, uvádza, že mal v rokoch 2010 až 2012 denne v priemere desať pacientov, predovšetkým Európanov. Potom túto klientelu kvôôli nestabilite v krajine nahradili Tunisania a v menšej miere Líbyjčania a Alžírčania.

Viac o téme: Plastická chirurgiaTunisko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu