Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Nové záznamy odhaľujú strašné príbehy: Kanibalizmus a mučenie v nemeckom koncentráku

Bergen-Belsen Zobraziť galériu (3)
Bergen-Belsen (Zdroj: profimedia.sk)

LONDÝN - Kanibalizmus v nemeckom koncentračnom tábore a týranie v rukách gestapa patrí medzi desiatky príbehov o desivej brutalite opísaných obeťami nacistickej perzekúcie, ktoré sa snažili získať odškodnenie za ich utrpenie. Národný archív v Londýne teraz sprístupnil verejnosti žiadosti, v ktorých boli preživší, prípadne ich rodinní príslušníci, konfrontovaní s hrôzami minulosti.

Odkaz Slovenky odvlečenej do Osvienčimu: Stačí jediná vec a hrôzy vraždenia sa viac nezopakujú

V roku 1964 Spolková republika Nemecko súhlasila, že zaplatí britskej vláde milión libier, v súčasnosti by to bolo približne 17 miliónov libier (cca 22 miliónov eur), aby ich poskytla obetiam ako finančnú náhradu za utrpenie. Žiadosť o odškodnenie vyplnilo viac ako 4000 ľudí, medzi nimi aj Harold Le Druillenec, ktorý prežil hrôzy tábora Bergen-Belsen.

Nacisti ho chytili na Normanských ostrovoch a bol internovaný ešte v dvoch táboroch pred tým, než ho spolu s ostatnými väzňami oslobodili z Bergen-Belsenu 16. apríla 1945. V dojemnej vlastnoručnej poznámke k požiadavke na vyrovnanie za zdravotné postihnutie napísal: "Prežil som tri koncentračné tábory vďaka množstvu šťastia a schopnosti "žiť mimo svojho tela, ktoré bolo už len mrcina"."

Bergen-Belsen
Zobraziť galériu (3)
Bergen-Belsen  (Zdroj: profimedia.sk)

Le Druillenec vo formulári uviedol, ako v Neuengamme žili po boku "tvrdých" zločincov a "pracovali na smrť za konečný prospech Tretej ríše", zatiaľ čo Banter Weg bol "tvrdý tábor plný mučenia a trestu, ktoré tu vládli vo dne aj v noci. Usmrcovanie väzňov zahŕňalo bitie, utopenie, ukrižovanie..." Ale vrcholom všetkého sa stal Bergen-Belsen, kde nebolo jedla, vody a spánok bol nemožný.

"Po celý čas, čo som tu strávil, som zdvíhal mŕtve telá do masových hrobov, ktoré láskavo vykopali pre nás "externí pracovníci", pretože my sme už nemali silu na tento druh práce. Medzi väzňami panoval zákon džungle, v noci si zabil, alebo si bol zabitý, cez deň sa šíril kanibalizmus. Prevažná časť ľudí z Osvienčimu bola prevedených do Belsenu, keď som prišiel a počul som výraz, že "existuje len jeden spôsob, ako odtiaľto odísť! - komínom," uviedol v žiadosti.

Bergen-Belsen
Zobraziť galériu (3)
Bergen-Belsen  (Zdroj: profimedia.sk)

Le Druilleneca zachránili v poslednej chvíli. Dostal sa už do štádia tzv. muselmana, čo znamenalo, že v priebehu pár hodín by ho čakala smrť. Za 10 mesiacov väznenia prišiel o viac ako polovicu svojej telesnej hmotnosti a takmer rok sa zotavoval z úplavice, svrabu, podvýživy a otravi krvi, ktoré utrpel. Svoju rekonvalescenciu prerušil, aby mohol ísť svedčiť proti personálu tábora z Bergen-Belsenu na súd v Luneburgu v roku 1945 a pokračoval v pomoci tímom vyšetrujúcim vojnové zločiny.

Desivé odhalenie v dokumente o Slovákovi: Našli bývalú strážkyňu SS (93) podozrivú z holokaustu

Vo svojej žiadosti o náhradu škody uviedol, že ho neblahé zážitky zanechali "všeobecne slabým", ovplyvnili zdravotný stav jeho srdca a pľúc a prišiel o väčšinu spomienok z predvojnového života. Britské ministerstvo zahraničia napokon súhlasilo, že mu vyplatí 1835 libier, čo dnes činí okolo 30-tisíc libier (cca 38-tisíc eur) za čas strávený vo väzení a za jeho postihnutie, ktoré bolo považované za "menej ako 50-percentné".

Národný archív zverejnil doteraz už okolo 900 súborov, ďalších viac ako 3000 by sa malo dostať na svetlo sveta na jar 2017. Informoval britský portál mirror.co.uk.

Viac o téme: HolokaustBergen-Belsen
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu