Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Sledujte nočnú oblohu, bude to stáť za to: Superjasný meteorický roj uvidíte voľným okom

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Opäť nás čaká nevídané hviezdne divadlo. Tento týždeň totiž amatérskych astronómov čaká vyvrcholenie meteorického dažďa Južné Tauridy, ktorý sa každoročne objavuje práve v tomto období. Tentokrát však hvezdári tvrdia, že pôjde o super jasné meteory, ktoré sa preženú nočnou oblohou.

Niektoré z Tauridov už videli na Halloween v Poľsku či Thajsku, dokazujú aj videá na sociálnych sieťach. Tauridy sú vlastne meteorickým rojom, ktorý má na svedomí kométa Encke. Frekvencia, s akou zvyknú preletieť oblohou, je okolo 8 kusov za hodinu. Do atmosféry vlietajú rýchlosťou asi 33 kilometrov za sekundu.

Aj keď sú Tauridy väčšinou nenápadné, tento rok sa očakáva obzvlášť hustý oblak, teda roje ohnivých gúľ, respektíve niekoľko výnimočne jasných meteorov, ktoré sa odborne nazývajú bolidy. Sú veľkosti basketbalovej lopty, niekedy za sebou dokonca zanechávajú viditeľnú cestičku.

Práve počas nocí z piateho na šiesteho a zo šiesteho na siedmeho novembra by mala byť najväčšia pravdepodobnosť, že ich uvidíte, a to najmä na severnej pologuli. Ideálne by ste mali sledovať oblohu, stačí aj voľným okom, okolo polnoci. Treba sa pozerať smerom k súhvezdiu býka, medzi jeho rohy, ako upozorňuje National Geographic.

Viac o téme: Meteorický rojJužné Tauridy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu