Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

NEUVERITEĽNÉ Už o pár hodín sa naplní budúcnosť: Presne 30 rokov ľudia čakali na tento moment!

Dnes je ten deň. Zobraziť galériu (6)
Dnes je ten deň. (Zdroj: Facebook)

BRATISLAVA – Nemusíte byť ani fanúšikom sci-fi žánru, no o filme Návrat do budúcnosti ste už určite počuli. Americká komédia z roku 1985 vtedy pobláznila davy, dodnes má svojich skalných fanúšikov. Práve dnešok je pre nich výnimočný, režisér Robert Zemeckis totiž divákom predstavil práve budúcnosť z 21. októbra 2015. V čom všetkom sa tvorcovia trafili?

Príbeh Martyho McFlya, tínedžera, ktorého stvárnil Michael J. Fox, začína byť pre nás zaujímavý až v čase, keď sa spolu so šialeným profesorom Dr. Emmetom Brownom a priateľkou Jennifer rozhodnú odletieť do budúcnosti zachrániť vlastné deti. V druhom filmovom pokračovaní sa tak pomocou auta DeLorean DMC-12 prenesú presne do 21. októbra 2015.

Aj keď si z budúcnosti zobrazenej vo filme ľudia robia žarty, pravdou je, že väčšina vynálezov skutočne existuje

Back to The Future vs The Reality of 2015.

Posted by Junkee on 18. október 2015

Svet, ktorý spolu začnú odhaľovať, vyzerá inak ako ten ich. A tu prichádza pointa, trafili sa tvorcovia do opisu budúcnosti, akou skutočne je? Prekvapivo, väčšina z vynálezov, ktoré sa vo filme Návrat do budúcnosti objavia, skutočne existuje, aj keď nie sme zvyknutí ich využívať globálne. Poďme sa pozrieť na jednotlivé detaily.

Levitujúci skateboard

Vo filme Marty hodí skateboard bez koliesok na zem a ten sa vďaka magnetickej sile vznáša nad zemou. Ešte v máji tohto roka sa Catalin Alexandru Duru zapísal do Guinnessovej knihy rekordov, keď na svojom prototype „hoverboard“ preletel 275,9 metra vo výške asi 5 metrov nad vodou.

Lietajúce auto

O lietajúcom aute asi ani hovoriť netreba, prototyp, ktorý vynašiel Slovák Štefan Klein, zožal vo svete veľkú slávu. Iba nedávno ho vystavili v Miláne na EXPO. AeroMobil vznikal 20 rokov, no teraz je plne funkčný. Zvládol už niekoľko testovacích letov, vo vzduchu dosahuje rýchlosť 200 kilometrov za hodinu. Je pravda, že na týchto autách ešte nelietame všetci, je to však zrejme už len otázka času.

NEUVERITEĽNÉ Už o pár
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: aeromobil.com, Facebook)

Tenisky od Nike

Vo filme sa objavia aj špeciálne tenisky od Nike, ktorým sa samostatne zaťahujú šnúrky. Spoločnosť v januári tohto roka oznámila, že tieto tenisky skutočne vyvinie, práve kvôli obrovskej popularite filmu Návrat do budúcnosti. Na eBay sa ponúklo 1500 kusov týchto špeciálnych tenisiek s názvom Nike Air Mag, ale bez systému zaťahovania šnúrok. Ich cena je navyše nedostupná pre verejnosť, tenisky z budúcnosti stoja 8000 dolárov. Podľa kuloárnych informácií spoločnosť ponúkne tenisky so systémom až dnes večer.

Odtlačok prsta

V niektorých firmách už sú bežne používané aj dvere, ktoré sa otvárajú odtlačkom prstov, podobnú vymoženosť majú aj notebooky či smartfóny. Odomykanie týmto systémom bolo vymyslené dokonca ešte v roku 2000, do bežných domácností sa však takýto vynález nedostal.

NEUVERITEĽNÉ Už o pár
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Facebook)

Venčenie s dronom

Divákov v roku 1989, kedy film pustili v kinách, pobavila aj scéna, v ktorej sa pes venčí spolu s dronom. Najmä za posledné obdobie drony zaznamenali nárast popularity aj medzi bežnými ľuďmi. Pokiaľ ide o samotnú prechádzku so psom, samozrejme, nájdu sa aj takí lenivci. Ak neveríte, pozrite si nasledujúce video.

Videohovor, Google Glass, 3D efekty či hologram

O dnešných smartfónoch zrejme v minulosti sníval málokto. Keď si však uvedomíme, že vo vreckách nosíme kompaktný a veľmi výkonný minipočítač, ktorý dokáže prijať videohovor a k tomu veľmi veľa ďalších vecí... V tomto smere sme fantáziu tvorcov filmu Návrat do budúcnosti skutočne preskočili. Google Glass, 3D efekty či hologramy, to všetko by bolo pre človeka, ktorý by sme prišiel z roku 1985, neuveriteľné.

NEUVERITEĽNÉ Už o pár
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: flickr.com)

Unikátne odevy

Čo zatiaľ ľudstvo nemá k dispozícii, to je oblečenie, ktoré sa prispôsobí vašej veľkosti. Martymu vo filme zatiahli za pás bundy a rukávy sa zrolovali tak, aby ich nemal príliš dlhé. Takýto vynález zatiaľ nikto nepredstavil, koniec koncov, na čo by nám aj bol? Nadšencov sci-fi určite zaujme aj samosušiace oblečenie. Také takisto nenosíme, no prevratným objavom možno nazvať materiál, ktorý odpudzuje vodu. Fluoropolymérový materiál so zdrsneným povrchom odoláva vode aj olejovým látkam, na trhu je dostupný od minulého roka.

NEUVERITEĽNÉ Už o pár
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: imgur, SITA)

Inteligentná domácnosť

Fascinujúci je aj záber, kde jedlo, v tomto prípade konkrétne malá pizza, naberie vďaka špeciálnemu programu mikrovlnnej rúry objem. Na Zemi takéto produkty nepoužívame, no sme zvyknutí, že zaliatím horúcou vodou niektoré polotovary skutočne poriadne naberú na objeme. Jedlo vyvinuté pre astronautov možno skôr prirovnať k tomu, čím sa bude ľudstvo živiť v budúcnosti. Každopádne, rúra, ktorá vám upečie pizzu a bude sa pritom s vami rozprávať, taká už existuje.

Posledná vec, ktorá nám chýba, je samotný stroj času. Christopher Lloyd, ktorý stvárnil postavu Emmetta Browna, sa nám však dnes prihovára s novým posolstvom: „Budúcnosť nakoniec prišla. Áno, je iná, ako sme si všetci mysleli, ale neboj sa, tvoja budúcnosť ešte nebola napísaná. Ani nikoho iného. Tvoja budúcnosť bude taká, akú si ju spravíš. Tak si ju urob dobrú.“

Doc Brown's message

Today is the day Doc Brown sent Marty McFly Back to the Future. So here is a message for you from the Doc himself.

Posted by news.com.au on 20. október 2015

NEUVERITEĽNÉ Už o pár
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: imgur, SITA)
​ 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu