Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Príroda nám dala jasné znamenie: Čaká nás najdlhšia zima za posledných 50 rokov

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

SLIMBRIDGE - Hovorí sa, že prílet sibírskych labutí dokáže predpovedať tuhú a dlhú zimu a vedci sa teraz zamýšľajú, či môže byť táto povera založená na pravde. Ak by zvieratá predsa len dokázali predvídať vývoj počasia, máme dôvod obávať sa najtvrdšej zimy za posledných 50 rokov!

Podľa Rusov dokážu labute predpovedať, či bude zima dlhá a studená. Tento rok totiž ornitológov zaujal pozoruhodne skorý prílet prvej sibírskej labute do teplých krajín. Do anglickej prírodnej rezervácie Slimbridge priletela dokonca ešte pred 12. októbrom, čím prekonala najstarší záznam z roku 1980!

Zima ako v americkom filme: Experti varujú pred ľadovým počasím, príde to už o 20 rokov!

Ruské príslovie, ktoré hovorí o tom, že labute prinášajú sneh, pretože majú tendencie odlietať, resp. prilietať tesne pred nástupom chladných dní, ozrejmila podľa portálu Metro ornitologička Julia Newthová. „Samozrejme, príchod zimy nemôžeme odvodiť z príletu jedinej labute, ale je vzrušujúce, že tento vták priletel tak skoro,“ dodala.

Skorší prílet labutí zaznamenali aj v iných európskych krajinách. Teploty sú totiž momentálne citeľne nižšie, ako zvyknú byť v tomto ročnom období a v Rusku by mohli už čoskoro klesnúť aj na hodnotu mínus 30 stupňov Celzia. Labute sa teraz zhromažďujú najmä v Holandsku, ale tá, ktorá priletela do Slimbridge, patrí medzi vzácne sibírske labute, ktorý zvyknú prilietať až medzi októbrom a januárom.

Príroda nám dala jasné
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock)

Viac o téme: ZimaLabuťPredpoveď
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu