Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Nová predvianočná predpoveď na zimu 2015/16: Meteorológovia hovoria o zimnej pomste

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock)

BERLÍN/BRATISLAVA – Na „biele Vianoce“ sa tešia deti i dospelí, ale nie každý rok takúto striebristú nádielku nájdeme pod vianočným stromčekom. Hoci bývajú dlhodobé prognózy nepresné, meteorológovia sa aj tento rok pokúsili nazrieť do budúcnosti počasia.

Podľa nemeckých meteorológov sú šance na tohtoročné Vianoce na snehu len asi 12,5-percentné. V období Vianoc totiž veľmi často nastáva odmäk a pravdepodobnosť tejto situácie je zhruba 75-percentná, tvrdia odborníci. Zo štatistických modelov vyplýva, že prvá tretina decembra zvykne byť vlhká a studená, kým druhá sa často vyznačuje topením snehu, referuje Wetterprognose-wettervorhersage.de.

Nórsky klimatológ o posledných meteorologických predpovediach: Poviem vám, aká bude táto zima

Bavorský záhradkár a meteorologický prorok Sepp Haslinger z Benediktbeuern sa domnieva, že snehu bude tento rok veľa a vydrží až do Veľkej noci. Prvý sneh predpovedal na druhú polovicu októbra a nebol ďaleko od pravdy. Svoje prognózy tento muž každý rok dokáže vyčítať z divozelu, ktorý mu rastie v záhrade a jeho doterajšie životné skúsenosti naznačujú, že rastliny sa nemýlia. Haslinger si myslí, že tohtoročné vianočné sviatky by mohli byť pod vplyvom miernejšej klímy a ak bude pre nimi mnoho slnečných dní, aj snehu bude málo. Po Novom roku však nasneží oveľa viac a sneh sa udrží až do marca, informoval Merkur.de.

Úder zimnej pomsty

Stránka Accuweather.com uvádza, že zima 2015/16 by mohla mať búrlivejší priebeh pre strednú Európu, ale aj pre krajiny smerom na západ a na východ od Slovenska. Front, ktorý bude prechádzať centrálnou Európou, meteorológovia nelichotivo nazývajú zimnou pomstou a tento úder počasia najviac pocíti sever Španielska, Francúzsko, oblasť okolo Álp až po východnú Európu, nevynímajú Slovensko.

Chladné počasie odhalí nebezpečnú chorobu: Pripravte sa, toto nám hrozí v zime!

Vzduchové hmoty, ktoré sa v zimnom období presunú aj našou krajinou, by mohli priniesť silné veterné smršte a v konečnom dôsledku aj veľké ochladenie, a to najmä v druhej polovici zimy. Najmrazivejšie počasie zasiahne hlavne Nemecko, Poľsko a Bielorusko. Čo sa týka vytúženého sviatočného sneženia, s omnoho väčšou pravdepodobnosťou príde až v druhej časti sezóny, teda až v novom roku.  

Nová predvianočná predpoveď na
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstock)

Viac o téme: ZimaPredpoveď počasia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu