Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Európa zažila po 2. svetovej vojne niekoľko migračných vĺn: Nevídané masové presuny

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRUSEL - Okrem bežnej migrácie sa Európou v uplynulých desaťročiach prevalilo niekoľko veľkých vĺn migrantov. Prinášame vám prehľad najväčších migračných vĺn po masových presunoch obyvateľstva, ktoré sprevádzali koniec druhej svetovej vojny (v máji 1945 sa v Európe podľa údajov Úradu vysokého komisára pre utečencov (UNHCR) premiestnilo celkovo 40 miliónov osôb).

Navrátilci z Alžírska

Evianské dohody, podpísané 18. marca 1962, ukončili alžírsku vojnu asi 200 tisíc Francúzov žijúcich v Alžírsku sa vrátilo do Francúzska. Paríž vtedy veril, že ide len o dočasný stav, a že títo ľudia požiadajú o alžírske občianstvo. To sa ale nestalo; naopak, príliv navrátilcov silnel, až dosiahol počet milión osôb - Židov, kresťanov a moslimov, ktorí sa narodili v Alžírsku, a ktorých rodiny tam žili niekoľko generácií. Po dekolonizácii dosiahol celkový počet navrátilcov do Francúzska 1,45 milióna osôb, vrátane 260 tisíc Maročanov, 180 tisíc Tunisanov, 15 500 Afričanov a obyvateľov Madagaskaru a 44 tisíc utečencov z Indočíny.

Európa zažila po 2.
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Po páde komunizmu a rozpade Sovietskeho zväzu v rokoch 1990 - 1991 opustilo bývalé sovietske štáty asi 2,5 milióna Nemcov a vrátilo sa do krajiny svojich predkov. Vrchol tejto migračnej vlny nastal v roku 1991, kedy sa ich do Nemecka vrátilo 215 tisíc. K tomuto prílivu ešte na začiatku 90. rokov pribudla vlna utečencov z bývalej Juhoslávie, ktorí tiež mierili hlavne do Nemecka. Podľa demografa Françoise Herana odišlo z bývalej Juhoslávie najviac ľudí v roku 1990 (100 tisíc), 1991 (226 tisíc) a 1992 (173 tisíc). Tri štvrtiny z nich zamierili do Nemecka.

 

Tisíce kilometrov s deťmi na rukách a vyvraždené rodiny: EXKLUZÍVNA spoveď utečencov

Po páde komunistického režimu v Albánsku utieklo v decembri 1990 zhruba 400 tisíc Albáncov do Grécka a Talianska. Presun trval niekoľko rokov. Portugalsko, bývalá koloniálna veľmoc, zažila mohutný príliv navrátilcov (asi pol miliónaň po získaní nezávislosti Mozambiku v júni 1975, Angoly v novembri 1975, a tiež Kapverdských ostrovov a Svätého Tomáša. Španielsko zažilo na začiatku roku 2000 prílev asi 300 tisíc Ekvádorčanov, ktorí opustili svoj domov kvôli ekonomickej kríze.

Ľudia v člnoch

Po kapitulácii vietnamskej saigonskej vlády 30. apríla 1975, ktorá ukončila vietnamskú vojnu, a dobytí kambodžského Phnompenhu Červenými Kmérmi, utieklo z týchto štátov asi 1,3 milióna ľudí do zahraničia. Najviac, asi 800 tisíc, sa preplavilo do USA. Príliv do Európy bol najsilnejší vo Francúzsku: približne 130 tisíc občanov niekdajšej Indočíny sa ocitlo legálne vo Francúzsku.

Vietnamské siroty letia do USA
Zobraziť galériu (3)
Vietnamské siroty letia do USA  (Zdroj: SITA)

Viac o téme: MigráciaUtečenecká kríza
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu