Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Vedci vyrátali, kedy je posledná šanca na veľké plány: Možno vám to zmrazí úsmev na tvári

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Profimedia)

ROTTERDAM - Každému z nás môžu biologické hodiny tikať trocha inak, ale jedného dňa odbije polnoc aj tým najväčším optimistom. Ak ste uvažovali o založení rodiny alebo toto rozhodnutie, naopak, odkladáte, pozrite sa, či vaše úvahy vychádzajú z matematiky reálnych biologických konštánt.

Holandskí vedci tvrdia, že vyrátali ideálny vek, v ktorom by žena mala otehotnieť, aby dosiahla sen o viacčlennej rodine. Ak túži po troch deťoch, mala by sa snažiť otehotnieť už ako 23-ročná. Ak uvažuje o dvoch deťoch, stačí jej otehotnieť v 27 rokoch a ak jej stačí len jedna ratolesť, pokojne môže prvé tehotenstvo odkladať do veku 32 rokov.

Tieto tri hranice označujú roky, v ktorých by vaše plány mali byť úspešné. So stúpajúcim vekom sa však reprodukčné šance znižujú. Napríklad, ako 31-ročná žena už máte len 75-percentná šancu, že budete mať tri deti. Ak máte 41, vaša šanca na splodenie jedného dieťaťa je už len polovičná.

 

Čísla, ktoré menia život: Vedci vypočítali magické vekové hranice, totálne vás prekvapia!

 

Vedecký tím pri vekových prognózach vychádzal z výskumu 58-tisíc žien a miery ich plodnosti, pričom nadväzoval na informácie o zvyšujúcom sa priemernom veku prvorodičiek naprieč krajinami. „Môj syn má 35 a mnohí z jeho priateľov majú problém rozhodnúť sa, kedy budú mať deti, pretože je ešte toľko vecí, ktoré by chceli robiť,“ komentoval výskum Dik Habbema z Erazmovej univerzity v Rotterdame. Výskumníci dúfajú, že ich „veková kalkulačka“ pomôže párom zorientovať sa, kedy by bolo vhodné so založením rodiny začať. Informáciu priniesol portál Metro.

Vedci vyrátali, kedy je
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Thinkstock.com)

Viac o téme: Biologické hodinyRodičovstvo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu