Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Super rady pre Slovákov, ktorí radi grilujú: Po prečítaní týchto riadkov už nebudete chcieť nič iné

Ilustračné foto Zobraziť galériu (5)
Ilustračné foto (Zdroj: Thinkstock.com)

BRATISLAVA - Leto je v plnom prúde a predstavuje ideálny čas na posedenie s priateľmi pri grilovačke. Ak už ale máte plné zuby osvedčených receptov, ktoré vám lezú hore krkom, dáme vám zopár sviežich tipov. A nielen v oblasti jedla.

K letu neodmysliteľne patrí grilovačka s rodinou či kamarátmi. A s ňou je spojené vychutnávanie rôznych dobrôt. Ak už vám však dochádzajú nápady, ako si pripraviť dobrý obed, môžete sa inšpirovať nasledujúcimi nápadmi, ktoré pripravil televízny šéfkuchár Laci Hornáček.

Super rady pre Slovákov,
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Thinkstock.com)

Ale nie je to len o jedle, to treba aj patrične spláchnuť. Mnohí ľudia si po dobrom obede či večeri dajú pivko. Možno ste nevedeli, ale tento zlatistý mok má až sedem chuťových profilov, na základe ktorých sa potom definuje párovanie jedla s pivom.

  • Sladké a ovocné pivá
  • Ľahké pivá
  • Mierne horké pivá
  • Chmeľové a horké pivá
  • Ťažké a korenisté pivá
  • Sladové pivá s intenzívnou chuťou
  • Tmavé a silné pivá

A tu už sú spomínané recepty, ktoré pripravil známy televízny šéfkuchár Laci Hornáček v spolupráci so sládkom z pivovaru v Hurbanove.

Pečené papriky na grile plnené balkánskym syrom

Čas pečenia: 10 min, Čas prípravy: 15 min, Náročnosť: nenáročné

Kategória piva: Mierne horké (Heineken)

Suroviny (4 porcie)

Paprika červená kapia - 8 ks alebo klasická zelená tenkostenná, syr typu feta - 250-350 g, biely jogurt - 4-6 PL, čierne korenie, hladkolistá petržlenová vňať - 2 PL, dva strúčiky cesnaku, panenský olivový olej - 8-10 PL.

Postup:

1. Papriky opečieme na rozpálenom grile zo všetkých strán takmer do čierna, vložíme do nádoby a necháme zakryté vychladnúť, aby sa sparili.

2. Syr podľa potreby rozriedime malým množstvom jogurtu na hustotu bryndze, ponecháme pri izbovej teplote.

3. Očistíme cesnak a nakrájame na tenké plátky, petržlenovú vňať nakrájame najemno.

4. Vychladnuté papriky zbavíme čiernej šupky, stopiek a jaderníkov, naplníme syrom, uložíme na misu, posypeme plátkami cesnaku a vňaťkou, okoreníme a podľa potreby osolíme, prelejeme olivovým olejom. Podávame s bielym chlebom.

Super rady pre Slovákov,
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: topky)

Dobrá rada:

Nenaplnené papriky možno skladovať ochutené v chlade min. týždeň a použiť na hrianky, ako súčasť predjedál, ku grilovaným rybám alebo do šopského šalátu.

Bravčový porterhouse s korením piatich vôní a jablkovo-chrenovým pyré

Čas prípravy: 12 hod, Čas grilovania: 10 - 15 min, Náročnosť: stredná

Kategória piva: Ťažké a korenisté (Zlatý Bažant Pšeničné)

Suroviny (4 porcie)

Bravčové karé s kosťou - 4x 300-350g a panenskou sviečkovicou

Marináda: jedna menšia cibuľa, bobkový list - 2 ks, čierne korenie celé - 10 ks, nové korenie celé - 5 ks, klinčeky - 3 ks, hnedý cukor - 3 PL, soľ - 3 PL, voda 500 ml, rastlinný olej - 2 PL, orechový alebo slnečnicový.

Korenie piatich vôní: badián - 3 tobolky, sečuánske korenie - 3 PL, feniklové semienka - 1 PL, klinčeky celé - ½ PL, škorica celá - ½ tyčinky.

Jablkové pyré: chren - 80 g, sladkokyslé jablká - 500 g alebo 250 g hotového pyré.

Ďalej: karotka - 240 g, hráškové struky - 240 g, šampiňony - 240 g, jarná cibuľka - 2 ks, čerstvý zázvor - 50 g, opečené sezamové semienka - 4 čl, sójová omáčka - 1 PL, sezamový olej - 4 PL, alobal.

Postup:

1. Cibuľu očistíme a nakrájame na kolieska, všetky uvedené suroviny na marinádu zamiešame v studenej vode, keď sa cukor a soľ rozpustia, nalejeme do nižšej a širšej nádoby, vložíme steaky a marinujeme 2- 4 hod.

2. Jablká rozštvrtíme, vyberieme jaderníky, podusíme vo vlastnej šťave asi 15 min, prepasírujeme a ešte podľa potreby povaríme na požadovanú hustotu. Tento krok vynecháme, ak kúpime hotové pyré. Chren očistíme, nastrúhame najemno a premiešame, podľa chuti prisladíme medom.

3. Ak pripravujeme korenie 5 vôní, všetky suroviny opečieme nasucho asi 3-4 min. Rozdrvíme v mažiari a preosejeme cez sitko, alebo zmes korenia zakúpime už hotovú v obchode.

4. Mäso vyberieme z marinády, osušíme, olej zamiešame s korením 5 vôní, grilujeme za občasného potierania 5-7 min. z každej strany. Ak používame teplomer, vnútorná teplota mäsa by mala dosiahnuť 70 °C. Po 2 -3 minutách steaky pootočíme o 90°, aby sa vytvorila atraktívna mriežka.

5. Zeleninu, huby a zázvor očistíme, karotku, cibuľku a huby nakrájame na tenké plátky, zázvor nastrúhame, všetky suroviny a koreniny zamiešame v hlbšej miske a rozložíme rovnomerne do 4 balíčkov zo silnejšieho alobalu. Grilujeme 8-10 minút. Horúce steaky servírujeme s horúcou zeleninou a vlažným jablkovým pyré.

Dobrá rada:

Marinovanie v slanom náleve zabezpečí vyššiu šťavnatosť bravčového mäsa, takto môžete marinovať aj karé bez kosti alebo pliecko a rebrá.

Super rady pre Slovákov,
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: topky)

Lava cake (lávový koláčik s marhuľovou omáčkou)

Čas prípravy: 15 min, Čas pečenia: 7-10 min, Náročnosť: stredne náročné

Kategória piva: Tmavé a silné (Zlatý Bažant tmavý)

Suroviny (6 - 7 porcií)

Horká čokoláda 50-70 % - 250 g, maslo - 250 g, vajce väčšie - 4 ks, kryštáľový cukor - 100 g, hladká múka 00 extra - 50-70 g , vanilkový struk - 1 ks alebo vanilkový cukor - 1 balenie.

Omáčka: marhule - 300 g v plnej zrelosti alebo marhuľový lekvár - 4 PL, med - 1 PL, čerstvá mäta - 1 PL, formičky cca 100 ml  ako na mufiny alebo nerezové na creme caramel - 6 -7 ks.

Postup:

1. Marhule rozvaríme s medom, prepasírujeme a dovaríme na hustotu omáčky, do vychladnutej pridáme najemno nakrájanú mätu a premiešame, ak použijeme lekvár, len zamiešame prípadne rozriedime vodou podľa potreby. Môžme pripraviť 2-3 dni vopred a odložiť v chladničke, chuť mäty sa spojí s omáčkou.

2. Formičky dôkladne vymažeme maslom za studena odložíme v chlade.

3. Pripravíme hrniec s vodou, na ktorý položíme nerezovú misku, vodu privedieme do varu, do misky vložíme maslo, keď sa roztopí, pridávame postupne nalámanú čokoládu a miešame metličkou, kým nezískame hladkú hmotu. Odstavíme a za občasného premiešania necháme čiastočne vychladnúť, zmes môže zostať teplá nie horúca.

4. Vanilkový struk pozdĺžne narežeme, tupou stranou noža stiahneme zrniečka a pridáme k čokoládovej zmesi, ak použijeme vanilkový cukor, stačí primiešať pri topení masla. Rúru vyhrejeme na 200°C.

5. Vajíčka s cukrom vymiešame elektrickým šľahačom po dobu 5 minút v dostatočne veľkej mise, aby sme mohli pohodlne primiešať múku a čokoládovú hmotu. Pri miešaní začíname na pomalej rýchlosti a postupne zvyšujeme otáčky, kým nevznikne žltobiela pomerne hustá zmes s drobnými bublinkami. Následne pomaly a opatrne primiešame preosiatu múku a čokoládovú hmotu.

6. Zmes naplníme do formičiek asi do ¾ objemu a pečieme asi 10 minút, v závislosti od  materiálu, z akého sú použité formičky.

7. Po upečení počkáme 1 minútu, formičku zakryjeme tanierom a opatrne vyklopíme na tanier s pripravenou studenou omáčkou. Lava cake je vo vnútri tekutý a upečená vrstva je silná 4-5 mm. Po nakrojení nedopečené, ale dostatočne horúce vnútro vytečie.

Dobrá rada:

Cesto možno naplniť do formičiek a odložiť v chladničke, vydrží 1-2 dni, čas pečenia sa predĺži o cca 2 min. Najlepšie je cesto ihneď plniť do formičiek, časom tuhne, ťažko sa plní a vznikajú vzduchové medzery. Dôležitá je teplota cesta pred pečením, materiál, z ktorého sú formičky vyrobené a ich objem, rúra v ktorej pečieme a použitie ventilátora. Preto je najvhodnejšie všetko otestovať a potom dodržiavať overený postup.

Super rady pre Slovákov,
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: topky)

Viac o téme: PivoGrilovanieReceptHeineken
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu