Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Už vieme, kto zabil najznámejšieho leva Afriky: Americký zubár, ktorého nenávidí celý svet

Walter James Palmer zabil symbol Afriky Zobraziť galériu (8)
Walter James Palmer zabil symbol Afriky (Zdroj: YouTube)

HARARE/WASHINGTON - Najslávnejšieho zimbabwianskeho leva, trinásťročného Cecila, zabil na začiatku júla americký zubár. S odvolaním sa na zimbabwianskeho ochranca prírody o tom dnes informovali svetové agentúry. Za možnosť odstreliť obľúbenú šelmu údajne Walter James Palmer dvom mužom zaplatil 50-tisíc dolárov (takmer 46-tisíc eur). Lovec sa teraz bráni tým, že netušil, že koná protizákonne.

Telo slávneho leva stiahnuté z kože a bez hlavy našli správcovi na okraji zimbabwianskej rezervácie Hwange na začiatku júla. Lovec podľa nich podplatil dvoch mužov, aby Cecila vylákali pomocou zdochliny pripevnenej na voze mimo národný park, kde ho najprv postrelil šípom a až po 40 hodinách ho vyhľadal a usmrtil.

Pôvodné informácie hovorili o tom, že leva zabil španielsky turista. Podľa Johnnyho Rodriguesa, predsedu ochranárskej organizácie ZCTF, však išlo o amerického zubára Palmera. Ten už priznal, že leva zabil a vyjadril nad svojím činom hlbokú ľútosť. Zároveň však namietal, že si najal dvoch profesionálnych sprievodcov na poľovnícky výlet, a domnieval sa tak, že je všetko v súlade so zákonom.
 
Walter James Palmer
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: YouTube)
 
"Netušil som, že ten lev, ktorého som skolil, bola miestna celebrita, kým lov neskončil," uviedol Palmer. "Spoliehal som sa na odbornú radu profesionálnych sprievodcov," dodal. Údajných sprievodcov už zimbabwianske úrady obvinili z pytliactva, už dnes by sa obaja mali spovedať pred miestnym súdom.
 
Walter James Palmer (vľavo)
Zobraziť galériu (8)
Walter James Palmer (vľavo)  (Zdroj: YouTube)
 
V prípade usvedčenia im hrozí pokuta vo výške 20-tisíc dolárov (takmer 18 200 eur), súd im však môže v krajnom prípade uložiť aj trest odňatia slobody. Američan Palmer mal kvôli svojmu loveckému koníčku ťažkosti už v minulosti. V roku 2006 údajne zabil v americkom štáte Wisconsin medveďa baribala mimo poľovnícku oblasť, následne ho previezol a tvrdil, že ho skolil v povolenej zóne. Dostal kvôli tomu ročnú podmienku a pokutu takmer 3000 dolárov (asi 2720 eur).
 
Dom Waltera Jamesa Palmera v Bloomingtone, štát Minnesota
Zobraziť galériu (8)
Dom Waltera Jamesa Palmera v Bloomingtone, štát Minnesota  (Zdroj: SITA)
 
Lev Cecil nosil obojok s GPS údajmi, ktoré umožňovali sledovať jeho pohyb. Bol zahrnutý do projektu Oxfordskej univerzity. Palmer a jeho sprievodcovia sa podľa ochranárov pokúsili neúspešne obojok zničiť.
 
Najslávnejší lev v Afrike
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: YouTube)
 
Zimbabwe umožňuje lovcom za poplatok legálny odstrel slonov, byvolov či levov mimo rezervácie. Údajne tak získava peniaze na ďalšiu ochranu prírody. Po Cecilovom zabití podpísalo asi 130 000 ľudí petíciu adresovanú zimbabwianskemu prezidentovi Robertovi Mugabemu. Požadujú v nej, aby Harare zastavilo vydávanie kvót na odstrel ohrozených zvierat.
 
Plyšové zvieratká zdobia prah ambulancie Dr. Palmera
Zobraziť galériu (8)
Plyšové zvieratká zdobia prah ambulancie Dr. Palmera  (Zdroj: SITA)
Viac o téme: AfrikaWalter James PalmerLev Cecil
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu