Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Smrť v parku, kde žil aj lev Cecil: Šelma napadla turistov, sprievodca (†40) ich bránil vlastným telom

Lev Cecil
Lev Cecil (Zdroj: SITA)

HARARE - V zimbabwianskej prírodnej rezervácii dnes napadol lev skupinu turistov a zabil miestneho sprievodcu, ktorý im pribehol na pomoc. Informovala o tom agentúra AP.

Incident sa odohral v rovnakom parku, v ktorom žil v poslednej dobe asi najslávnejší africký lev Cecil. Toho na začiatku júla upytlačil americký zubár Walter James Palmer, za čo si vyslúžil vlnu kritiky z celého sveta, ale aj vyhrážky smrťou.

"Quinn nemohol kvôli rýchlosti, s akou sa útok odohral, ​​vystreliť a útok na svoju skupinu zastavil doslova vlastným telom," uviedol zástupca národného parku Hwange. Štyridsaťročný sprievodca Quinn Swales podľahol svojim zraneniam na mieste.

O osude leva menom Nxaha, ktorého turisti prekvapili v okamihu, keď žral ulovenú korisť, rozhodne zimbabwianska správa národných parkov po skončení vyšetrovania prípadu. Leví samec je rovnako ako kedysi preslávený Cecil súčasťou výskumného projektu oxfordskej univerzity a na krku nosí obojok s GPS údajmi. Správa parku teda presne vie, kde sa práve nachádza.

"Vydať sa po stopách týchto zvierat pešo do ich prirodzeného prostredia vyzerá ako zábava, je to ale nebezpečné, veľmi nebezpečné," uviedla hovorkyňa zimbabwianskej polície Charity Charambová. Levy vraj v minulosti napadli aj dedinčanov žijúcich v okolí rezervácie Hwange.

Člen zimbabwianskej asociácie turistického ruchu Trevor Lane ale ubezpečuje, že nejde o tak veľké riziko, ako sa môže na prvý pohľad zdať. "Nie je to tak, že by sa tieto útoky odohrávali denne," uviedol.

Niektoré médiá o nešťastnej udalosti píšu s istou dávkou irónie ako o odplate levov za smrť Cecila. Trinásťročného leva v júli zabil na okraji rezervácie Hwange Američan Palmer. Zimbabwe už USA požiadalo o jeho vydanie, obvinili tiež oboch jeho sprievodcov. V Spojených štátoch podpísali tisíce ľudí petíciu vyzývajúcu k tomu, aby bol Palmer do africkej krajiny na trestné stíhanie vydaný.

Pozornosť médií vyvolal útok leva na človeka naposledy v júni. Vtedy zaplatila svojím životom za nedodržiavanie bezpečnostných opatrení pri návšteve juhoafrického safari 22-ročná americká turistka.

Viac o téme: LevCecilHwangeNxahaQuinn Swales
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu