Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Najdôležitejšie fakty o Turínskom plátne: Vyrobili ho v stredoveku, tvrdia vedci

Na plátne sa nachádza zakamuflovaná číslica 15
Na plátne sa nachádza zakamuflovaná číslica 15 (Zdroj: Youtube/rayaglenn)

TURÍN - Preslávené Turínske plátno, do ktorého bolo podľa tradície zahalené telo Ježiša Krista po sňatí z kríža, je jednou z hlavných kresťanských relikvií. Podľa veriacich sa na záhadnej látke objavuje odtlačok Kristovho tela a krv z rán, ktoré utŕžil pri bičovaní, mučení a ukrižovaní. O jeho autenticite však dodnes panujú spory.

Váži až 1420 gramov!

- Plátno je ikonou pripomínajúcou ukrižovanie a pochovania Ježiša Krista.

- Ľanová textília (s nepatrným podielom bavlny) je dlhá 436 centimetrov, široká 110 centimetrov a váži 1 420 gramov.

- Názov plátna je odvodený od talianskeho mesta Turín, kde je táto relikvia od roku 1578 uchovávaná.

Turínske plátno odhalilo ďalšie tajomstvo: Unikátne FOTO Ježiša Krista, keď bol mladík!

- Zobrazenie na ňom sa zdá byť odtlačkom mužskej postavy, v miestach zodpovedajúcim zraneniam pri križovaní nesie stopy krvi. Tento odtlačok, ktorý pripomína fotografický negatív, je nezreteľný, sépiovej farby a rozoznateľný pri pohľade z väčšej vzdialenosti.

- Skutočná podoba obrazu na plátne vyšla najavo v roku 1898, keď plátno vyfotografoval taliansky právnik a fotograf Secondo Pia a z negatívu sa stal pozitív.

Mníšky na relikviu prišili 30 záplat

- Domnelý odtlačok tela zasahuje iba tenkú vrstvu plátna s hrúbkou 180 až 600 nanometrov a presne zodpovedá anatómii (fyzický odtlačok tela by proporčne vyzeral inak - deformovaný). Povaha odtlačku umožnila vytvoriť trojrozmernú rekonštrukciu tváre. Reštaurátorské práce z roku 2002 odhalili na zadnej strane ešte jeden odtlačok identickej tváre.

- Postava je vysoká asi 175 až 180 centimetrov, odhadovaného veku 35 až 40 rokov, s fúzmi a vlasmi siahajúcimi až po ramená, s dobre vyvinutým svalstvom, odhadovanej hmotnosti do 81 kilogramov. Tradične je stotožňovaná s Ježišom Kristom.

- Predpokladá sa, že plátno vystriedalo mnoho miest a majiteľov, kým sa v 14. storočí dostalo do Francúzska. Francúzske klarisky ho potom po mnoho rokov opatrovali v jednom zo svojich kláštorov. V roku 1532 však plátno poškodil požiar. Mníšky sa potom snažili vzácnu relikviu opraviť a prišili na ňu asi 30 záplat.

Výzva pre našu inteligenciu

- V roku 1578 plátno získal turínsky arcibiskup od dynastie Savojských a od tej doby je v tunajšej katedrále.

- Historici, teológovia i chemici sa desaťročia sporia o jeho pravosť, pôvod a vek. Už zosnulý pápež Ján Pavol II. plátno nazval „výzvou pre našu inteligenciu“. Podľa pápeža Františka je plátno „ikona, nie relikvia“.

- V Česku sa kópia takzvaného turínskeho plátna nachádza v broumovskom kláštore. Kópia pochádzajúca z roku 1651 bola v kláštornom kostole nájdená v roku 1999.

Vývoj skúmania plátna

1988 - Vedci s využitím uhlíkovej metódy odhadli vek plátna na obdobie medzi rokmi 1260 a 1390.

1999 - Izraelskí botanici identifikovali na plátne peľ z rastlín rastúcich len v Izraeli, Jordánsku a Sinajskej púšti.

2005 - Mikrochemické testy odhalili, že látka je 1 300 - 3 000 rokov stará a že skúmaná vzorka bola v roku 1988 kontaminovaná vláknami, použitými v stredoveku pri opravách plátna.

2009 - Vatikánska vedkyňa na základe skúmania nápisu na plátne oznámila, že bolo použité na zakrytie Ježišovho tela. Nápis v aramejčine používaný v kresťanskej obci pred rokom 70 nášho letopočtu je voľným okom neviditeľný a bol zistený fotografickými metódami.

2011 - Podľa talianskeho experta Luciana Busa je plátno dielom renomovaného talianskeho predrenesančního umelca Giotta (asi 1267-1337). Na plátne vraj objavil podpis „Giotto 15“ a zakamuflované číslicu 15 na ňom možno nájsť na viac miestach.

2013 - Talianske analýzy v roku 1988 stanovili jeho vek na 300 rokov pred Kristom až 400 po Kristovi.

Pred plátnom sa v nedeľu modlil pápež

Pápež František sa v nedeľu v tichosti modlil pred Turínskym plátnom, ktoré je mimoriadne vystavené v turínskej katedrále. František patril medzi posledných zo stoviek tisícov ľudí, ktorí tento rok prišli k rubášu, v ktorom bol údajne pochovaný Ježiš Kristus.

Pápež si na niekoľko minút sadol pred plátno, ktoré je uložené v špeciálnej ochrannej sklenenej vitríne, a modlil sa. Následne položil na vitrínu ruku a bez slova odišiel. Turínske plátno je vystavené od 19. apríla, verejnosť si ho môže pozrieť do 24. júna. Podľa skeptikov je falošnou relikviou vyrobenou v stredoveku.

Viac o téme: Turínske plátno
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu