Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Posledná rana všetkým neveriacim? Vedci odhalili ďalšie tajomstvo Turínskeho plátna

Turínske plátno Zobraziť galériu (2)
Turínske plátno (Zdroj: SITA)

RÍM - Odborníci tvrdia, že Turínske plátno je pokropené krvou obete mučenia, čo podporuje tvrdenia, že bolo použité na pochovanie Ježiša Krista po ukrižovaní. Ľanová tkanina totiž obsahuje "nanočastice", ktoré nie sú typické pre krv zdravého človeka. Tieto zistenia sú v rozpore s domnienkami, že Ježišovu tvár namaľovali na látku podvodníci v stredoveku.

Historik tvrdí, že urobil najväčší objav v kresťanskej histórii: Reálna tvár Ježiša na FOTO

Elvio Carlino, výskumník Ústavu kryštalografie v talianskom Bari uviedol, že malé častice odhaľujú "veľké utrpenie" obete "zabalenej v pohrebnej tkanine". Tieto častice mali "zvláštnu štruktúru, veľkosť a rozloženie", dodal profesor Giulio Fanti z univerzity v Padove.

Krv obsahuje vysoké hladiny látok nazývaných kreatinín a feritín, ktoré sa nachádzajú u pacientov, ktorí trpia silnými traumami, ako je mučenie. "Preto prítomnosť týchto biologických nanočastíc zistená počas našich experimentov poukazuje na násilnú smrť človeka zabaleného v Turínskom plátne," vysvetlil Fanti.

Posledná rana všetkým neveriacim?
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Youtube/rayaglenn)

Turínske plátno je veľké približne 3 x 1 meter a je na ňom vidno slabý obraz človeka. Kresťania veria, že zobrazuje Ježiša. Látka bola viackrát podrobená intenzívnemu vedeckému štúdiu s cieľom zistiť jeho pravosť.

Nové zistenia boli zverejnené v americkom vedeckom časopise PlosOne v článku nazvanom "Nové biologické dôkazy zo štúdií atómovej analýzy Turínskeho plátna". Zistenia sú v rozpore s tvrdeniami, že plášť bol sfalšovaný v stredoveku.

Fanti uviedol, že charakteristiky týchto častíc "nemôžu byť počas storočí vytvorené na tkanine plátna". Výskumníci poukázali na experimentálne dôkazy o štúdiách rozlíšenia atómov a na nedávne lekárske štúdie o pacientoch, ktorí trpeli traumou a mučením.

"Tieto zistenia možno odhaliť len nedávno vyvinutými metódami v oblasti elektrónovej mikroskopie," dodal Elvio Carlino. Výskum uskutočnilo výskumné centrum zamerané na štúdium a vývoj inovatívnych materiálov v Trieste a Inštitút kryštalografie v Bari, a to pod záštitou talianskej Národnej rady pre výskum, ako aj Oddelenia priemyselného inžinierstva na univerzite v Padove.

Plášť je v súčasnosti vystavený v Katedrále sv. Jána Krstiteľa v Turíne. Počas návštevy mesta v roku 2015 sa pred ním v tichej modlitbe pristavil aj pápež František.

Viac o téme: Turínske plátno
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu