Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Reportáž z Ukrajiny: Z vyberačky daní (28) sa stala obávaná sniperka, za jej hlavu veľká odmena!

Proruský rebel na letisku v Donecku ostreľuje pozície ukrajinskej armády. Zobraziť galériu (2)
Proruský rebel na letisku v Donecku ostreľuje pozície ukrajinskej armády. (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA/LONDÝN - Pred vojnou pracovala Oksana Gimrakovová ako vyberačka daní pre ukrajinskú vládu a nikdy nedržala zbraň v ruke. O rok neskôr, po vstupe do separatistickej armády Doneckej ľudovej republiky, je jedným z najobávanejších ostreľovačov v jednotke. "Zabila som 24 Ukrajincov," pochválila sa 28-ročná mamička americkému žurnalistovi Rocovi Morinovi . "Za jej hlavu ponúkajú 200-tisíc dolárov," dodal s úsmevom jej manžel Ruslan.

Prečítajte si aj: Expert na Rusko varuje: Európa sa musí konečne prebrať, Putin plní sen KGB!

Okrem 24 oficiálne potvrdených zásahov, má Oksana na rováši ešte minimálne ďalšie dva neoficiálne. Počas bitky o Mayorsk, predmestie Horlivky, zajali dvoch ukrajinských vojakov, jedného dôstojníka a jedného iba 22-ročného pešiaka.

"Prosil o svoj život," hovorí Ruslan. "Mám ženu a dieťa. Oksana mu povedala: Nie, ty si vinný rovnako ako zvyšok. Strachujem sa o môjho vlastného syna. Potom ho zastrelila a aj toho druhého," dodal.

Popravy sú charakteristické pre stále neutíchajúcu vojnu, ktorá prebieha už 15. mesiac. "Nemali sme tu deň prímeria," uviedol veliteľ Aleksandr Shumakov, ktorý tvrdí, že februárový Minský protokol bol ignorovaný.

V zákopoch Horlivky, 800 metrov od ukrajinskej pozície, pripomenul udalosť z predchádzajúceho júna. "Tri kamióny vojakov UA sa stratili za našimi líniami. Zastavili sme ich a nechať ich odísť. Dokonca sme im dali pokyny, ako sa dostať späť na základňu," uviedol. Na otázku, či by to mohol urobiť dnes, odpovedal: Nie. Podľa neho sa všetko zmenilo.

Situácia je taká zlá, že v jeho sektore prestali aj výmeny väzňov. Podľa neho Ukrajinci mučia vojnových zajatcov a umiestnili protipechotné míny v rozpore s medzinárodným právom. Niektorí separatisti sa odvolávajú na video, ktoré ukazuje členov ukrajinského bataliónu, ako stúpencov Doneckej ľudovej republiky mučia. Ukrajinci trvajú na tom, že zábery sú falošné a zrežírované samotnými separatistami.

Vodca čaty Gorlik novinárovi prezradil, že jeho spolubojovníci si radšej vybrali smrť, ako by mali upadnúť do zajatia. "Vieme, čo sa stane s väzňami," pokračoval, popisujúc zohavené mŕtvoly, ktoré našla jeho jednotka. "Majú odrezané prsty, jazyky, a penisy," tvrdil. Na demonštráciu Gorlik siahol do vrecka na veste a vytiahol ručný granát. S poistkou v rukách ukázal, že ich nikdy nezajmú živých.

Reportáž z Ukrajiny: Z
Zobraziť galériu (2)

Viac o téme: RuskoUkrajinaProruskí separatisti
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu