Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

VIDEO Tajomná diera v Stratenom jazere: Záhadné miznutie vody máta vedcov stáročia!

Tajomná diera
Tajomná diera (Zdroj: YouTube)

OREGON - Stratené jazero v americkom štáte Oregon vyzerá väčšinu roka úplne normálne, no ukrýva v sebe temné tajomstvo, ktoré zatiaľ nikto nerozlúštil. Akonáhle príde zima, začne voda odtekať do krátera a okolo zostane iba vyprahnutá krajina.

Jude McHughová, hovorkyňa národného parku Willamette National Forest, uviedla, že diera s priemerom približne jeden a pol metra sa v jazere nachádza už od nepamäti a dlhé stáročia múdre hlavy dumajú nad tým, čo je príčinou miznutia vody.

Vysvetlenie, s ktorým prišli geológovia, je pomerne jednoduché. Tvrdia, že vinu na tom nesie niekdajšia sopečná činnosť. Pod jazerom sa má nachádzať tunel, ktorým kedysi odtekala láva smerom nadol.

Po skončení erupcií a vychladnutí sa táto trubka vyprázdnila, stvrdla a pretvorila sa tak na rozsiahly tunel, ktorého koniec nikto nepozná. Podobné lávové odvodňovacie otvory boli nájdené aj v inom jazere, nachádzajúcom sa iba pár míľ od tohto miesta. To, kde presne voda končí, je však stále otázne.

Miestni obyvatelia sa so záhadou snažia vysporiadať po svojom. Sem-tam do diery hádžu väčšie objekty, ako časti z automobilov, motory a iný odpad, ktorým sa snažia tunel upchať. Podľa McHughovej to však vôbec nie je dobrý nápad, pretože by to mohlo viesť k zaplaveniu okolia. S prírodou sa totiž neradno zahrávať.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu