Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Veľa ľudí sa nás pýta či sa nebojíme pracovať s deťmi s HIV

KAMBODŽA. 2015. Meenakshi v MAGNA centre. Copyright by MAGNA
KAMBODŽA. 2015. Meenakshi v MAGNA centre. Copyright by MAGNA (Zdroj: Magna)

Sme Meenakshi a Lexi, máme 18 rokov a sme z Británie. Obe sme dobrovoľníčky a pracujeme so sirotami a polosirotami nakazenými HIV/AIDS v MAGNA projekte v Kampong Chhnang v Kambodži. Rozhodli sme sa pre tento projekt, lebo sme chceli pomáhať tým, ktorí to potrebujú a zároveň sa dozvedieť niečo o pre nás úplne novej kultúre.

Už je to 6 mesiacov, čo žijeme a pracujeme so 45 deťmi, ktoré máme pocit, že poznáme lepšie ako samé seba. Jedným z cieľov nášho pobytu je naučiť deti anglický jazyk. Vytvorili sme rozvrh a po mnohých zmenách, aby to všetkým časovo sedelo s ich školou, vedieme teraz 6 kurzov po 7 detí a 7 individuálnych kurzov. Tie sú rozdelené podľa veku a úrovne. Všetky deti majú denne za sebou dlhý deň v škole, často sú tam od 7.00 rána až do 17.00 poobede. Takže prísť zo školy a opäť ísť na ďalšiu hodinu je pre nich veľmi vyčerpávajúce, znamenajúc, že občas ich musíme naháňať, aby sa na hodinu vôbec dostavili - najmä teenagerov!

Jeden z podstatných bodov našej práce je to, že z práce neodchádzame - žijeme tu s deťmi. Nepadne nám a my ideme domov. Žijeme v MAGNA centre v dome, kde je okrem našej izby ešte malá učebňa a kancelária. Hneď vedľa je budova, kde bývajú deti. Na jednej strane je veľmi výhodné, že nemusíme nikam dochádzať, ale niekedy je to naozaj ťažké. Brány centra sa zavrú v skorý večer, čo znamená, že väčšinu času v Kampong Chhnang trávime, buď prácou s deťmi, alebo hľadaním trochy súkromia v našej izbe. Mať tu čas pre seba je takmer nemožné, keďže deti vám už o 5.30 ráno klopú na dvere a chcú sa hrať.

Veľa ľudí sa nás pýta či sa nebojíme byť tak blízko detí, ktoré sú nakazené HIV. Samozrejme, musíme byť veľmi opatrné, čo sa týka kontaktu s krvou detí, ale určite to nemá nijaký veľký dopad na náš každodenný život. Deti aj napriek tomu, že nosia v sebe tento vírus, sú veľmi šťastné, užívajú si každý deň a majú obrovské množstvo energie. Dennodenne však musia podstupovať nevyhnutnú liečbu, ktorá im pomáha  žiť  a to so striktnou pravidelnosťou, čomu musíme prispôsobovať aj náš program. Niekedy na deťoch vidíme dôsledky ochorenia a liekov, ktoré musia brať. Je to pre nás veľmi ťažké, lebo zrazu si uvedomíme, že nejde o bežne zdravé deti a vždy nás to prinúti pocítiť, aké sú krehké.

Čas tu  letí a i keď to nie je vždy ľahké, uvedomujeme si, aké dôležité je využiť každú minútu našej prítomnosti tu a nachádzať v každom dni niečo, čo nás robí šťastnými. Sme vďačné, že nám MAGNA dáva svojou podporou pocit slobody a nezávislosti v našej práci, v ktorej každým dňom badáme u detí pokroky. A práve to nám dáva ako MAGNA dobrovoľníčkam na 1 rok v Kambodži silný pocit zadosťučinenia.

Meenakshi a Lexi sú v MAGNA projekte v Kambodži v rámci dobrovoľníckej organizácie Project Trust UK, s ktorou MAGNA spolupracuje od roku 2007. Doteraz v našich projektoch v Kambodži pôsobilo spolu až 16 dobrovoľníkov z Veľkej Británie.

Zo svojho mobilu môžete tu a teraz zachraňovať detské životy aj vy.

Pošlite SMS v tvare MAGNA na číslo 806 a staňte sa pravidelným prispievateľom.

Zaslaním SMS si aktivujete pravidelné mesačné prispievanie v hodnote 3 Eur.

Nikdy nebolo jednoduchšie pomáhať.

Platí pre všetkých zákazníkov mobilných sietí: O2, Orange/FunFón a Telekom.

Z pravidelného prispievania sa môžete kedykoľvek odhlásiť zaslaním SMS v tvare MAGNA STOP na číslo 806 (odhlásenie je bezplatné).

Viac informácií a možností ako prispieť nájdete na www.magna.sk.

Sledujte nás tiež na Facebooku: www.facebook.com/magnadetivnudzi

- reklamná správa -

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu