Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Pápež Ján Pavol II. zomrel pred 10 rokmi: Prelomil mnohé tabu, toto sú jeho míľniky

Ján Pavol II. Zobraziť galériu (3)
Ján Pavol II.

PRAHA - Dnes uplynulo presne desať rokov odvtedy, čo zomrel pápež Ján Pavol II. Podľa mnohých ľudí bol práve on prelomovým predstaviteľom katolíckej cirkvi a zmenil pohľad na celú túto inštitúciu. Odkryl mnoho tabu, no bol aj terčom kritiky. Pripomeňme si jeho život a míľniky.

Zvolenie

Ján Pavol II., celkovo 264. pápež, stál na čele katolíckej cirkvi bezmála 27 rokov. Krakovský kardinál Karol Wojtyla bol zvolený 16. októbra 1978 po troch dňoch voľby, pápežom bol až do svojej smrti 2. apríla 2005. Vo funkcii nahradil Jána Pavla I., ktorého pontifikát vstúpil do histórie ako jeden z najkratších, pretože zomrel len po 33 dňoch vo funkcii.

Rekordman

Bolo to druhýkrát v histórii a prvýkrát po 455 rokoch, kedy sa pápežom stal duchovný netalianskeho pôvodu. Ján Pavol II. sa okrem toho stal vo svojich 58 rokoch najmladším pápežom od voľby Pia IX., ktorý bol v roku 1846 zvolený ako 54-ročný. Stal sa aj tretím najdlhšie slúžiacim pápežom v histórii rímskokatolíckej cirkvi a v uplynulom storočí mu v tomto smere patrila prvá priečka.

Zachraňoval Židov

Ján Pavol II. sa narodil ako Karol Wojtyla 18. mája 1920 vo Wadowiciach neďaleko Krakova v rodine vojaka. Matka mu zomrela, keď mal osem rokov. Štúdium filozofickej fakulty Jagelonskej univerzity v Krakove musel prerušiť a počas druhej svetovej vojny sa podieľal na záchrane Židov. V roku 1942 začal študovať ilegálne teológiu a filozofiu a univerzitu absolvoval až v roku 1946. V tom istom roku bol vysvätený na kňaza. V roku 1963 sa stal krakovským arcibiskupom a o štyri roky neskôr bol vymenovaný za kardinála.

Bolo ľahké ho mať rád

Zvolenie prvého Slovana do čela Vatikánu, ktorý mal skúsenosti s hrôzami nacizmu i komunizmu, privítali desiatky miliónov veriacich v komunistických krajinách takmer ako zázrak. Nový pápež svojim veriacim nezostal nič dlžný a už od začiatku staval do čela svojej zahraničnopolitickej agendy otázku dodržiavania ľudských práv. Vďaka svojej otvorenosti a srdečnosti si ihneď získal obrovskú popularitu.

Prelomil tabu

Pápež taktiež napríklad vydal zákaz kolaborantských kňazských združení, vrátane československého neslávne presláveného Pacem in terris. Prijatie Michaila Gorbačova vo Vatikáne v decembri 1989 bolo zase historickým stretnutím pápeža sa šéfom Kremľa. Ján Pavol II. prelomil aj ďalšie tabu. Ako prvý pápež verejne uznal historickú diskrimináciu židov kresťanmi; v apríli 1986 sa pomodlil spolu s rabínom v hlavnej rímskej synagóge. Počas pútnickej cesty po Svätej zemi v roku 2000 vyjadril poľutovanie nad holokaustom a antisemitizmom a o rok neskôr v Sýrii bezprecedentne navštívil mešitu. V roku 1999 vyjadril ľútosť nad "krutou smrťou" Jána Husa a v mene všetkých katolíkov poprosil za odpustenie krívd spáchaných v dejinách českého národa na nekatolíkoch.

Nekompromisný a konzervatívny

Na druhej strane sa Ján Pavol II. preslávil aj nekompromisnými teologickými a politickými postojmi. K základným kresťanským hodnotám, ktoré hlásal vo svojich encyklikách, patrila jednota a nezrušiteľnosť manželstva, vystupoval proti homosexualite. Jeho konzervatívny pohľad na prerušenie tehotenstva, antikoncepciu a eutanáziu vyvolával vo svete kritiku.

Neúnavný cestovateľ

Ján Pavol II. bol neúnavný cestovateľ. Slovensko od roku 1990 navštívil trikrát v- roku 1990, 1995 a 2003. Prvýkrát na územie Československa ale zavítal už v apríli 1973, kedy ešte ako krakovský arcibiskup na pohrebe kardinála Štefana Trochtu v Litoměřiciach napriek zákazu úradov prehovoril česky ku smútočným hosťom a kardinála nazval mučeníkom.

Smrť a nasledovníci

Ján Pavol II. zomrel 2. apríla 2005 vo svojich 84 rokoch. Pred smrťou trpel horúčkami spôsobenými infekciou močových ciest a strácal vedomie. Nakoniec mu zlyhali obličky a srdce. V certifikáte, ktorý podpísal jeho osobný lekár, boli uvedené aj ďalšie neduhy, ktoré Jána Pavla II. sužovali. Vatikán okrem iného prvýkrát priznal skutočnosť, že pápež trpel Parkinsonovou chorobou.

Jána Pavla II. nahradil vo funkcii Nemec Joseph Ratzinger, ktorý prijal meno Benedikt XVI. Vo februári 2013 ale zo zdravotných dôvodov skončil a pápežom bol po ňom zvolený argentínsky kardinál Jorge Bergoglio, ktorý prijal meno František. Ten je prvou hlavou katolíckej cirkvi, ktorá je členom jezuitského rádu.

Temná stránka

Temnou stránkou života Jána Pavla II. bol neúspešný pokus o atentát v roku 1981, kedy ho turecký terorista Mehmet Ali Agca niekoľkými výstrelmi zasiahol do brucha a do ramena. Ďalšiemu pokusu o atentát bol nútený čeliť v roku 1982 v portugalskom pútnickom mieste Fátima.

Atentátnik vľavo mieri pištoľou na pápeža
Zobraziť galériu (3)
Atentátnik vľavo mieri pištoľou na pápeža  (Zdroj: SITA)

Zázrak

Po iba 87 dňoch od úmrtia začal proces jeho blahorečenia a 1. mája 2011 bol vo Vatikáne vyhlásený za blahorečeného. Zázrakom, nutným pre blahorečenie, bolo vyhlásenie Francúzky Marie Simon-Pierre, ktorá tvrdila, že dva mesiace po skone pápeža sa zázračne uzdravila z Parkinsonovej choroby, ktorou trpel aj pápež, keď sa k nemu modlila. Lekári jej uzdravenie potvrdili. Svätorečený bol spoločne s ďalším pápežom Jánom XXIII. 27. apríla 2014. Druhým zázrakom, nutným pre svätorečenie, bolo uzdravenie ženy, ktoré bolo zaznamenané večer toho istého dňa, keď bol bývalý pontifikát vyhlásený za blahoslaveného.

Poliaci v apríli 2014 sledovali naživo vyhlásenie Jána Pavla II. za svätého
Zobraziť galériu (3)
Poliaci v apríli 2014 sledovali naživo vyhlásenie Jána Pavla II. za svätého  (Zdroj: SITA)

Pamiatku si pripomína aj SNS

Slovenská národná strana (SNS) si s osobitnou úctou pripomína, že práve pred 10 rokmi nás opustil pápež Ján Pavol II. "Bol to prvý slovanský pápež, navyše s veľmi vrúcnym vzťahom k Slovensku. Jeho odkaz je pre nás inšpiráciou do budúcnosti, aby sme dokázali zachovávať kresťanské tradície, ale v modernom ponímaní v 21. storočí a globalizovanom svete," vyhlásil predseda SNS Andrej Danko.

Ján Pavol II. podľa neho ostáva v pamäti tiež vďaka úlohe, ktorú zohral pri páde komunizmu v Európe. "Mali by sme sa od neho poučiť, aj v súvislosti s dnešnými udalosťami na východ od Slovenska, že pre veľké zmeny spoločnosti netreba násilie, viac dokáže láskavosť, dobré slovo, práca, viera," vyhlásil Danko.

Ján Pavol II. bol podľa neho človekom ekumenizmu. "Ľudí nerozdeľoval, ale spájal, katolíkov, evanjelikov, pravoslávnych a iných ľudí dobrej vôle, vždy im vzdával česť a úctu. Pri svojej druhej návšteve Slovenska v roku 1995 sa stretol so zástupcami nekatolíckych veriacich," pripomína Danko. Niektoré gestá Jána Pavla II., napríklad spoločná modlitba s biskupom evanjelickej cirkvi a biskupom gréckokatolíckej cirkvi pred Evanjelickým kolégiom v Prešove, zanechali podľa SNS v mnohých ľuďoch hlboké stopy. 

"Nezabúdajme najmä na odkaz, ktorý nám adresoval v roku 1996: Slovensko má veľkú úlohu pri budovaní Európy tretieho tisícročia. Dobre si to uvedomte. Je povolané ponúknuť svoj veľmi významný príspevok k pravému pokroku európskeho kontinentu svojimi tradíciami, kultúrou, svojimi mučeníkmi a vyznávačmi, ako aj živými silami svojich nových generácií,“ pripomína Danko. "Akoby už v tom čase vedel o budúcich kultúrnych stretoch a potrebe chrániť tradičné kresťanské hodnoty, na ktorých je postavená Európa," dodáva.

"Podľa tohto veľkého človeka a mysliteľa, ktorý vedel, čo hovorí, zvlášť dôležitý význam má v Európe práve naše Slovensko. Nesnažme sa preto slepo nasledovať všetko, čo nám v súčasnosti podsúva západoeurópska civilizácia. Majme vlastný rozum a vlastné zdravé názory, ktoré by sme práve my mali v Európe presadzovať," uzatvára predseda SNS.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu