Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Prevratné poznatky o ľudskom mozgu: Vedecký ťahák, ktorý z vás urobí úspešnejších!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock)

CAMBRIDGE - Nová štúdia psychológov z Harvardovej univerzity odhalila, ako sa mení mozog počas ľudského života. Podľa vedcov sa naše myslenie a schopnosti vyvíjajú inak, ako tvrdili odborníci pred 20 rokmi.

Podľa amerických odborníkov je mozog v období od narodenia až po starobu vysoko premenlivý, uvádza magazín Forbes. Kým ešte donedávna uznávaní odborníci zastávali názor, že mozog je najviac flexibilný v detstve a najväčšími zmenami prechádza v dojčenskom veku a ranom detstve, teraz si musia priznať, že sa mýlili.

Najnovšie výskumy potvrdzujú, že niektoré oblasti mozgu sa nikdy neprestávajú meniť a nové neuróny sa v nich tvoria neustále. Ešte pred 20 rokmi by však bolo len málo vedcov schopných uveriť tomuto tvrdeniu. Pravda je ale taká, že statické teórie o mozgu dnes ustúpili modelu mozgovej plasticity.

Mohlo by vás zaujať: Psychologička poprela najväčší omyl našej generácie!

Mnohí z nás sú náchylní veriť, že duševná zdatnosť súvisí s fyzickou a vrcholí v mladosti. To je však podľa vedcov omyl. Keď psychológovia skúmali takmer 50-tisíc dobrovoľníkov od ich tínedžerských čias až po seniorský vek 70 rokov, zistili, že kým niektoré mentálne schopnosti vrcholia v mladosti, iné dozrievajú až vo vysokom veku.

Vekové paradoxy

Štúdia dospela k záveru, že najrýchlejšie dokážeme spracovať informácie v 18 rokov, teda na prahu dospelosti a potom táto schopnosť vekom pomaly klesá. Avšak, naše jazykové zručnosti ako ústny či písomný prejav, vyžadujú aj roky skúseností a vrchol dosahujú až medzi 60. a 70. rokom života!

Keď máme 25 rokov, naša operačná a vizuálna pamäť je podľa vedcov v najlepšej forme, ale naša schopnosť pamätať si napríklad čísla, môže ospravedlňovať niektoré zlé študijné výsledky. Krátkodobá pamäť totiž vrcholí až okolo 35 roku života. Zaujímavé je, že zďaleka nie všetky schopnosti sú najsilnejšie v mladosti. Jedným z pozoruhodných zistení je aj skutočnosť, že schopnosť čítať ľudí, resp. rozoznať zámery a povahy iných, naberá na sile až v 40 a dozrieva až do našej 60.

Vedci si po týchto výsledkoch začali klásť otázku, do akej miery sme vybavení „schopnosťami úspechu“ práve v mladosti a prišli k záveru, že tieto schopnosti sa rozvíjajú v rozdielnom veku. Kým najrýchlejší mozog máme v 18, emocionálna inteligencia sa rozvíja najskôr po 20 roku života, čo je pre mozog určitá ujma. Keď máme rýchly výkonný mozog, chýba nám emocionálna múdrosť a sociálna senzibilita.

Prevratné poznatky o ľudskom
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstock)

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu