Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Tragický osud milionára (†63): Niekoľko svetových rekordov, potom prišla nečakaná smrť!

Steve Fossett Zobraziť galériu (9)
Steve Fossett (Zdroj: Foto: TASR)

LEADER - Pred dvadsiatimi rokmi dňa, 21. februára 1995, pristál americký podnikateľ, letec a dobrodruh Steve Fossett v kanadskom Leadere a stal sa tak prvou osobou, ktorá samostatne preletela Tichý oceán v balóne.

Excentrický americký miliardár dosiahol na cestách v balóne, plachetnici a v lietadlách desiatky svetových rekordov, z ktorých viaceré zostali dodnes neprekonané. Záľuba v lietaní a extrémnych dobrodružstvách ho však nakoniec stála život. Stratil sa 3. septembra 2007 pri lete púšťou v americkom štáte Nevada. Neúspešne po ňom pátralo niekoľko tímov vrátane armády, avšak nepodarilo sa nájsť žiadne stopy a Fossett bol 15. februára 2008 oficiálne vyhlásený za mŕtveho.

Tragický osud milionára (†63):
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Foto: TASR)
Steve Fossett sa narodil 22. apríla 1944 v meste Jackson v americkom štáte Tennessee. Detstvo prežil v americkej Kalifornii, kde sa už v mladom veku nechal zlákať horolezectvom. Vysokoškolské tituly získal na Standfordovej univerzite (Standford Univerzity) a Washingtonskej univerzite (Washington Univerzity) v St. Louis. Po skončení štúdií pracoval niekoľko rokov pre viaceré finančné spoločnosti. Po 15 rokoch sa osamostatnil a jeho sprostredkovateľské spoločnosti Marathon Securities a Lakota Trading mu zarobili veľký majetok.

 

 

 

 

 

Záchranári vyťahujú Fossetta z vôd Tichého oceána
Zobraziť galériu (9)
Záchranári vyťahujú Fossetta z vôd Tichého oceána  (Zdroj: Foto: TASR)

Americký miliardár Steve Fossett dokončil 3. marca 2005 rekordný nonstop let okolo zemegule v jednomotorovom lietadle bez medzipristátia alebo natankovania paliva. Liedadlo GlobalFlyer pilotované Fossetom vzlieta na letisku v Saline 28. februára
Zobraziť galériu (9)
Americký miliardár Steve Fossett dokončil 3. marca 2005 rekordný nonstop let okolo zemegule v jednomotorovom lietadle bez medzipristátia alebo natankovania paliva. Liedadlo GlobalFlyer pilotované Fossetom vzlieta na letisku v Saline 28. februára  (Zdroj: Foto: TASR)

Jednomotorové lietadlo Virgin Atlantic GlobalFlyer pilotované Fossettom letí nad Kansasom krátko pred pristátím na letisku v Saline 3. marca. Jeho let okolo zemegule bez medzipristátia alebo natankovania paliva trval rekordných 67 hodín, 2 minúty a 38 sekúnd.
Zobraziť galériu (9)
Jednomotorové lietadlo Virgin Atlantic GlobalFlyer pilotované Fossettom letí nad Kansasom krátko pred pristátím na letisku v Saline 3. marca. Jeho let okolo zemegule bez medzipristátia alebo natankovania paliva trval rekordných 67 hodín, 2 minúty a 38 sekúnd.  (Zdroj: Foto: TASR)

 

Tragický osud milionára (†63):
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Foto: TASR)
Kariéru extrémneho športovca začal Steve Fossett v 80. rokoch minulého storočia. Získal niekoľko svetových rekordov, medzi ktoré patrí i rýchlostný rekord v ceste okolo sveta v jachtingu. V roku 1985 preplával v priebehu dvoch dní kanál La Manche - iba krátko po tom, ako sa vo veku 40 rokov naučil plávať. Legendárna je jeho účasť na 1760 km dlhých pretekoch psích záprahov na Aljaške. Dvakrát štartoval na 24-hodinových automobilových pretekoch v Le Mans, vystúpil na Mount Everest a Kilimandžáro.

 

 

 

 

Tragický osud milionára (†63):
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Foto: TASR)

Fossett dokončil 3. marca 2005 rekordný nonstop let okolo zemegule.
Zobraziť galériu (9)
Fossett dokončil 3. marca 2005 rekordný nonstop let okolo zemegule.  (Zdroj: Foto: TASR)

Tragický osud milionára (†63):
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Foto: TASR)
Prvou osobou, ktorá samostatne preletela Tichý oceán v balóne, sa stal 21. februára 1995, keď pristál v kanadskom meste Leader. Najväčšiu slávu však získal v roku 2002, keď na 6. pokus ako prvý sám obletel svet v balóne. Od roku 2004 bol Steve Fossett tiež držiteľom rekordu v najrýchlejšom lete vzducholoďou - obrovským Zeppelinom NT s priemernou rýchlosťou 111,8 km/h. Celkovo vytvoril v piatich športoch neuveriteľných 116 rekordov.

 

Svoju poslednú cestu, krátky sólový let na jednomotorovom stroji Bellanca, odštartoval 3. septembra 2007. Odvtedy usmiateho miliardára už nikto nikde nevidel. Na žiadosť manželky Peggy Fossettovej ho súd v Chicagu vyhlásil 15. februára 2008 za mŕtveho. Definitívny koniec príbehu Steva Fossetta však urobil až náhodný nález trosiek lietadla a ľudských ostatkov, patriacich podľa analýzy DNA americkému dobrodruhovi, skupinou turistov v októbri roku 2008.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu