Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Mapa najčastejších hesiel: Ak sa nechcete stať obeťou hackerov, tieto nepoužívajte!

Mapa najpoužívanejších hesiel
Mapa najpoužívanejších hesiel (Zdroj: David Glover)

BRATISLAVA - Nie je hádam týždeň, kedy by sa na webe neobjavili pikantné fotografie nejakej celebrity, ktorej sa hackeri nabúrali do počítača alebo mobilu. Môžu si za to ale z veľkej časti sami, a to príliš jednoduchým zaheslovaním. Ak nechcete dopadnúť ako oni, tieto heslá určite nepoužívajte.

Odborníci to neustále opakujú, ale ľudia sú jednoducho nepoučiteľní. Svoje počítače a mobilné telefóny častokrát chránia heslami, že by ich dokázal rozlúsknuť hádam aj zdatnejší školák. Užívateľ Redditu David Glover nedávno na základe dostupných dát vyrobil slovnú mapu, ktorú tvorí sto najpoužívanejších hesiel.

Mapa najčastejších hesiel: Ak
Zobraziť galériu (1)
 (Zdroj: David Glover)

Najpoužívanejším heslom je stará známa klasika "123456", nasledovaná takmer identickým "12345678" a slovom "querty". Ďalšími frekventovanými heslami sú tak trochu bizarné výrazy ako "fuckme", "letmein", "fuckyou" a dokonca aj "dragon".

Zatiaľ čo mnohí sa nad týmito heslami pousmejú, je nutné podotknúť, že ľudia sú kvôli nim oveľa zraniteľnejší voči kybernetickému útoku. Preto ak sa jeho obeťou nechcete stať aj vy, spomínané heslá nepoužívajte. Počítačoví experti radia meniť si heslo každý mesiac, ak sa vám to ale zdá prehnané, tak si aspoň zvoľte heslo, ktoré riziko takéhoto útoku znižuje na minimum. Medzi najbezpečnejšie patria tie, ktoré obsahujú písmená aj číslice.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu