Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Mesto na VIDEU trápi záhadná choroba: Ľudia sa boja zaspať a lekári sú v koncoch!

Takýto výjav nie je v Kalachi nič neobvyklé Zobraziť galériu (5)
Takýto výjav nie je v Kalachi nič neobvyklé (Zdroj: YouTube)

KALACHI - Ospalé sivé mestečko v Kazachstane postihla záhadná epidémia, s ktorou si lekári nevedia rady. Obyvatelia sú už štyri roky neustále unavení a upadajú do niekoľkodňového spánku. Vírusy, baktérie alebo znečistenú vodu ako príčinu odborníci už vylúčili.

Pôvodom nevysvetliteľnej ospalosti obyvateľov môžu byť podľa Kalachanov uránové bane zo sovietskej éry neďaleko mesta, ktoré začali nazývať „ospalá diera“. V starej banskej šachte totiž namerali 16-krát vyššie žiarenie, ako je norma. Lekári však tvrdia, že choroba sa nezhoduje s príznakmi ožiarenia.

Sú príčinou spavosti uránové bane v Krasnohorsku?
Zobraziť galériu (5)
Sú príčinou spavosti uránové bane v Krasnohorsku?  (Zdroj: YouTube)

Ľudia okrem extrémnej spavosti trpia aj halucináciami, závratmi a problémami s pamäťou. Lekári sú prekvapení, že postihnutým obyvateľom namerali nadmerné množstvo tekutiny v mozgu, čo môže mať neblahý vplyv na vývin detí. Záhadnou chorobou už trpí 14 % z nich, vrátane najmenších. Tí, ktorí chorobu poznajú na vlastnej koži, sa obávajú, že sa jedného dňa už neprebudia, uviedol Daily Mail.

Mesto na VIDEU trápi
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: YouTube)

Ani vo vode či v pôde sa nepodarilo nájsť látky, ktoré by chorobu spôsobovali. Ani bane nie sú podľa vedcov príčinou spánku, pretože baníci, ktorí v nich pracovali, touto poruchou netrpeli. Vysvetlením by mohol byť ešte neobjavený toxický odpad a nákaza, ktorú lekári nepoznajú.

Stane sa z mesta naozaj „ospalá diera“?
Zobraziť galériu (5)
Stane sa z mesta naozaj „ospalá diera“?  (Zdroj: RT, Youtube)

„Behá okolo a zrazu ostane nečinný a upadne do spánku. Jeho oči sú pevne zatvorené, aj keď ho chcete prebudiť a otočí hlavu. Vyzerá to tak, akoby sa chcel prebudiť, ale nejde to,“ povedal Igor Samušenko, ktorého syn záhadnou chorobou trpí.

Niektorí odborníci na spánok hovoria o narkolepsii alebo chronickom únavovom syndróme, ale Jim Horne, expert z výskumného centra spánku Loughboroughskej univerzity si myslí, že je to veľmi nepravdepodobné. Pravdepodobne môže ísť o neznámy vírus alebo následky znečistenia životného prostredia.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu