Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Poznáme sedem nových divov sveta: Toto sú mestá, ktoré vám vyrazia dych!

Sedem divov sveta - mestá Zobraziť galériu (7)
Sedem divov sveta - mestá (Zdroj: internet)

DUBAJ/ZÜRICH - V nedeľu predstavili výsledky celosvetového hlasovania o nových sedem divov sveta v kategórii miest. Jeho organizátorom je švajčiarsko-kanadský filmár a cestovateľ Bernard Weber a jeho nadácia New7Wonders. Mnohí experti však spôsob výberu týchto nových divov spochybňujú a kritizujú.

Zo zápolenia pôvodne 1200 miest z celkovo 220 krajín, ktoré boli prihlásené v roku 2012, vypadla tento rok v júli, dve kolá pred finále, Praha. Medzi štrnásť finalistov sa síce prebojovali aj tri európske mestá - Barcelona, Londýn a Reykjavík, americké Chicago aj austrálsky Perth, avšak vo finále ich prevalcovali mesta s nálepkou "tretieho sveta". Tu sú ich vizitky:

Bejrút

Hlavné a najväčšie mesto Libanonu, v ktorom i s predmestiami žije asi 1,9 milióna obyvateľov. Leží na pobreží Stredozemného mora, je významným prístavom. Má pohnutú históriu a bolo súčasťou mnohých ríší. Po páde Osmanskej ríše po prvej svetovej vojne mesto pripadlo pod francúzskou správu a po vyhlásení nezávislosti Libanonu na začiatku 40. rokov sa Bejrút stal jeho metropolou. Až do roku 1975, kedy vypukla občianska vojna, sa mestu hovorilo "Paríž blízkeho východu" a bolo vyhľadávaným centrom arabskej inteligencie, obchodu a turizmu. Slávnym rodákom je napríklad herec Keanu Reeves. Vojna sa skončila v roku 1991 a viedla k rozdeleniu mesta na západnú moslimskú a východnú kresťanskú časť. Mesto pýšiace sa množstvom pamiatok bolo prakticky zničené a stále sa z konfliktu spamätáva. V minulosti sa v ňom udialo viacero teroristických útokov.

Sedem divov sveta -
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: internet)

Dauha

Hlavné mesto Kataru, ktorý leží vo východnej časti Arabského polostrova na pobreží Perzského zálivu. V meste žije 800 000 ľudí, čo je viac ako polovica všetkých obyvateľov Kataru. Dauhá bolo založené pod názvom Al-bídá v roku 1825. Hlavným mestom je od roku 1971, kedy Katar získal nezávislosť. Do tej doby bol Katar tzv. štátom pod britskou ochranou. Rozmach Dauha je spojený hlavne s ekonomickou silou krajiny ako exportéra ropy, má univerzitu, slávne Katarské národné múzeum, vyhľadávanou pamiatkou je pôvodná pevnosť z 19. storočia, v meste prebieha výstavba mrakodrapov, stavia sa tu metro. V roku 2022 bude Dauha jedným z katarských miest, ktoré budú hostiť svetový šampionát vo futbale.

Sedem divov sveta -
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: internet)

Durban

Nachádza sa na juhovýchodnom pobreží Juhoafrickej republiky a je jedným z najväčších a priemyselne najrozvinutejších juhoafrických miest. Taktiež je vyhľadávaným miestom turistov. Je hlavným mestom provincie KwaZulu-Natal a žije v ňom asi 600 000 obyvateľov. V roku 1497 do miesta dnešného veľkomesta priplával portugalský moreplavec Vasco da Gama, moderná história mesta sa začala písať v roku 1824, kedy tu Briti vybudovali osadu. V roku 1835 bolo mesto premenované na Durban na počesť správcu Kapskej kolónie Benjamina d'Urbana. Mesto je kultúrne rôznorodé, so silným indickým vplyvom. V Durbane sa zdržiaval napríklad bojovník za indickú národnú nezávislosť Mahátma Gándhí. Vyhľadávané sú aj pláže pri Golden Mile (Zlatá míľa), ktoré možno vzhľadom ku klimatickým podmienkam užívať celoročne. V Durbane sa hrali majstrovstvá sveta vo futbale, ktoré JAR hostila v roku 2010.

Sedem divov sveta -
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: internet)

Havana

Metropola Kuby, v ktorej žije okolo 2,1 milióna obyvateľov. Pri zrode mesta v 16. storočí stáli španielski kolonizátori, ktorí si z Kuby vytvorili základňu pre ďalšie výboje v oblasti Karibiku a Latinskej Ameriky. Vďaka tomu na ostrov prúdilo značné bohatstvo, ktoré je dodnes viditeľné na mnohých pamiatkach v starej časti Havany. Začiatkom 20. storočia, kedy sa Kuba dostala pod silný vplyv Spojených štátov, sa preslávila Havana ako miesto zasľúbené radovánkam a nočnému životu. Jednou z mála pripomienok tejto éry sú mohutné americké automobily, ktoré prečkali nástup komunizmu na Kube v roku 1952, a vďaka starostlivosti svojich majiteľov brázdia ulice Havany dodnes.

Sedem divov sveta -
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: internet)

Kuala Lumpur

Je najväčším a hlavným mestom Malajzie. Žije tu zhruba 1,6 milióna obyvateľov, z toho vyše 40 percent tvoria Číňania. Mesto, ktoré v preklade znamená blatný sútok, bolo založené po roku 1850 v časoch britskej koloniálnej správy ako banícke mesto pre ťažbu cínu. Od 90. rokov prechádza mimoriadnym rozmachom od obchodu, cestovného ruchu až po výstavbu a bankovníctva. V meste možno nájsť moderné budovy aj chrámy všetkých možných náboženstiev, koloniálna zástavba vo viktoriánskom štýle je v ostrom kontraste s výškovými budovami. Symbolom novej výstavby sú Veže Petronas, ktoré boli v rokoch 1998 až 2004 so svojimi 452 metrami najvyššou budovou sveta. Ďalšou dominantou je 421 metrov vysoká vysielacia veža. Jednou z najzaujímavejších stavieb v Kuala Lumpur je dom sultána Abdula Samada z roku 1897, ktorý pôvodne slúžil ako budova britskej koloniálnej vlády a ktorý je dnes sídlom rôznych vládnych úradov.

Sedem divov sveta -
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: internet)

La Paz

Mesto, v ktorom sídli bolívijský parlament a vláda, leží v kotline na náhornej plošine Altiplano, v nadmorskej výške viac ako 3500 metrov. Žije v ňom približne 900 000 obyvateľov. La Paz založili v polovici 16. storočia španielski kolonizátori, ktorí dali mestu názov Nuestra Señora de La Paz, teda Naša Pani Mieru. V uliciach mesta sa dodnes prelína architektonické dedičstvo niekdajšej koloniálnej éry s tradičným folklórom andských indiánov. Centrom mesta je námestie Plaza Murillo, kde stojí budova parlamentu a palác vlády. Zaujímavosťou La Pazu je nepochybne múzeum koky či trhovisko Mercado de Brujas, na ktorom sa predávajú magické ingrediencie a figúrky.

Sedem divov sveta -
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: internet)

Vigan

Prístavné historické mestečko, ktoré v 16. storočí založil španielsky dobyvateľ Juan de Salcedo, sa nachádza na severozápade najväčšieho filipínskeho ostrova Luzon na brehu Juhočínskeho mora. Žije tu asi 50 000 ľudí. Mesto je od roku 1999 na zozname svetového dedičstva UNESCO predovšetkým vďaka architektúre z čias španielskych kolónií. Miešajú sa tu európske, filipínske a čínske architektonické a kultúrne prvky. Najzaujímavejšími objektami sú staré koloniálne kupecké domy, katedrála sv. Pavla a arcibiskupská rezidencia. V meste sa narodil bývalý filipínsky prezident Elpidio Quirino.

Sedem divov sveta -
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: internet)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu