Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Smoliar roka: Talian zabudol vo vlaku zberateľský kúsok za milión eur!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

ŽENEVA - Jeden taliansky zberateľ umenia bude zrejme dlho len veľmi nerád spomínať na svoju nedávnu cestu vlakom z Paríža do Švajčiarska. Na sedadle totiž nechal ležať vzácny čínsky zvitok, ktorého hodnota sa odhaduje na jeden milión eur. Francesco Plateroti síce hneď zmobilizoval zamestnanca železníc, dielo zo 13. storočia sa ale už nájsť nepodarilo

Talian sa vracal koncom novembra do svojho rodného Švajčiarska rýchlovlakom TGV. Keď tesne pred konečnou v Ženeve vystúpil na stanici v Bellegarde sur Valserine, uvedomil si, že maľbu známeho majstra Wang Čen-Pcheng z obdobia dynastie Jüan pri sebe nemá. "Bol som zdrvený, keď som zistil, že ju nemám. Bol to hrozný šok," opísal Plateroti svoje pocity spravodajskému serveru The Local.

Zvitok dlhý štyri metre prevážal v čiernom puzdre a aj keď okamžite kontaktoval dopravcu aj posádku vlaku, maľbu sa už nájsť nepodarilo. Plateroti teraz ponúkol nálezcovi odmenu a podľa britského denníka The Times zdôraznil, že stále vlastní certifikát o pravosti diela, bez ktorého je zvitok na trhu s umením v podstate nepredajný.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu