Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Veda prehovorila, blížiaca sa katastrofa vystrašila svet: Slovensko sa tvári, akoby sa nič nedialo

Klimatické zmeny majú na ľudstvo ohromný dopad, no nielen na človeka, ale celý svet. Zobraziť galériu (6)
Klimatické zmeny majú na ľudstvo ohromný dopad, no nielen na človeka, ale celý svet. (Zdroj: SITA)

KODAŇ – Životné prostredie sa v posledných rokoch dostáva do popredia. Akoby si konečne ľudia uvedomili, že ak sa o našu planétu nezačneme viac zaujímať, zomrieme. Prognózy sú však zlé, na riešenie problémov je pomerne neskoro, treba začať robiť radikálne kroky. Slovenská vláda schválila nový návrh energetickej politiky, ktorý sa však tejto téme vôbec nevenuje.

Medzinárodný panel zaoberajúci sa klimatickými zmenami (IPCC) sa orientuje najmä na to, aby presvedčil politikov o dôležitosti a význame ochrany životného prostredia. Vypracováva správy, ktoré na základe presvedčivých argumentov pomohli zmeniť už nejedno pre Zem nešťastné rozhodnutie. Najnovšie však ich správa otriasla svetom, ako ho poznáme.

Tisíce vedcov sa podpísali pod správu, z ktorej vyplýva, že bez zmeny energetickej politiky narastie priemerná teplota na zemi do roku 2100 až o päť stupňov Celzia! Rozhodujúce bude zníženie emisií, preto musí percento využívania obnoviteľných zdrojov v oblasti energetiky vzrásť z 30 aspoň na 80, a to najneskôr do roku 2050.

O správe IPCC písali
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: archív)

Zo správy vyplynulo niekoľko záverov. Otepľovanie je jednoznačné, rovnako ako vplyv ľudskej činnosti na klímu. Obdobie medzi rokmi 1983 a 2012 bolo najteplejšie obdobie za posledných 1400 rokov. Dopady globálneho otepľovania zaznamenávame po celom svete, ide najmä o kyslosť oceánu, topenie arktického ľadu a zhoršenie poľnohospodárskych výnosov v mnohých oblastiach.

Generálny sekretár OSN Pan Ki-mun situáciu okomentoval slovami „veda prehovorila“ a dodal: „Je mýtus, že opatrenia v oblasti klimatických zmien budú stáť veľa, nečinnosť bude stáť oveľa viac.“ K tomuto názoru sa pripojil aj americký minister zahraničných vecí John Kerry, ktorý správu označil za „ďalšieho kanárika v uhoľnej bani“.

„Historická dohoda o znížení emisií oxidu uhličitého v Európe aspoň o 40 percent do roku 2030 v podstate znamená, že náš Climate Change Act bude replikovaný v celej Európe, rovnako ako môže byť kopírovaný v krajinách po celom svete, ktoré sa snažia znížiť ich vlastné emisie,“ povedal britský minister pre energetiku a klimatické zmeny Edward Davey.

Správa mala taký ohlas najmä preto, že ide o veľmi komplexnú a prepracovanú štúdiu minulosti, súčasnosti a budúcnosti v súvislosti so životným prostredím. Budúci rok by sa mali hlavy štátov, ako aj zástupcovia komerčnej sféry stretnúť, aby podpísali potrebné dohody. Slovenská vláda pritom v stredu schválila nový návrh energetickej politiky, avšak nič zo záverov IPCC do neho nezahrnula.

O správe IPCC písali
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: archív)

Súčasná vláda nemá záujem o vyšší rozvoj obnoviteľných zdrojov, ani o úspory energie. Ukázal to štvorročný proces tvorby koncepcie energetickej politiky, ktorý vláda zavŕšila dnes. Schválená nová energetická politika totiž podľa organizácie Greenpeace Slovensko nerieši závislosť Slovenska od dovozu energií ani rozvoj nízkouhlíkovej energetiky.

V oblasti úspor v elektroenergetike nie je nová energetická politika ambiciózna vôbec. V súčasnosti má Slovensko spotrebu elektriny na úrovni roku 1996 a už 16 rokov prakticky nerastie. To platí aj pre roky, keď naša ekonomika rástla rekordne. „Takmer všetky doterajšie prognózy vývoja spotreby elektriny z dielne ministerstva hospodárstva boli mimo realitu. Všetky boli výrazne nadhodnotené, s cieľom presvedčiť verejnosť, že potrebujeme nové veľké elektrárne. Ministerstvo hospodárstva by mohlo aspoň v jednom scenári konečne naznačiť, že má záujem aj o úspory energie,“ tvrdí Pavol Široký, koordinátor klimatickej a energetickej kampane Greenpeace Slovensko.

O správe IPCC písali
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: archív)

Zvyšok energetickej politiky hovorí o zmrazení súčasného stavu výraznej závislosti Slovenska od dovozu ropy, plynu, uhlia a hlavne jadrového paliva. Naďalej sa plánuje nezmyselná podpora ťažby a spaľovania uhlia, ktorú vláda prenáša na peňaženky spotrebiteľov. Vláda chce zvýšiť závislosť od dovozu jadrového paliva z Ruska, a to presadzovaním absolútne nezmyselného projektu výstavby nového jadrového zdroja v Jaslovských Bohuniciach.

„Ako keby slovenskej vláde nestačila kauza predlžujúcej sa dostavby a neustáleho zvyšovania rozpočtu Mochoviec 3 a 4. Nehovoriac o tom, že celý výkon Mochoviec bude musieť ísť na vývoz za dumpingové ceny. Vláda chce aj naďalej bezprecedentne podporovať ekonomicky neefektívny jadrový priemysel, náklady na ktorý koniec koncov aj tak zaplatia občania,“ doplnil Široký.

O správe IPCC písali
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: archív)

Jediným riešením by bolo postupné ukončenie trendu rozvoja jadrovej energetiky, tak ako vo väčšine krajín Európskej únie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu