Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Astronaut NASA zachytil supertajfún: Je najväčší v tomto roku, hrozí katastrofa!

Zobraziť galériu (5)
(Zdroj: Twitter)

TOKIO - Najsilnejšia búrka v tomto roku sa blíži! Doraziť by mala na japonskú pevninu v priebehu niekoľkých dní. Volá sa Vongfong a dozrela do takého štádia, že môže napáchať katastrofálne škody. Japonci majú s búrkami neblahé skúsenosti.

Minulý rok zažili Filipíny otrasný tropický cyklón Haiyan, ktorý zanechal vyše 6 tisíc mŕtvych a tisíc osemsto nezvestných. Dosahoval rýchlosť až 315 kilometrov za hodinu. Teraz sa blíži k japonskému ostrovu Okinawa super búrka Vongfong. Momentálne sa nachádza nad otvoreným oceánom. Upozornilo na to havajské centrum varujúce pred búrkami Typhoon Warning Center (JTWC).

Snímku zachytil austronaut NASA Reid Wiseman. "Už som videl veľa búrok odtiaľto, ale takúto ešte nie," napísal na Twitteri.

Vietor sa pohybuje v rýchlosti takmer 290 kilometrov za hodinu a môže dosiahnuť nárazovú rýchlosť až 350 kilometrov za hodinu. Výška vĺn môže dosiahnuť až 15 metrov. Nad 240 kilometrov za hodinu sa hovorí už o super tajfúne. Tento rok super tajfúnov zaznamenali až šesť, no suverénne najväčšia je Vongfong. Pohybuje sa smerom na severozápad.

Astronaut NASA zachytil supertajfún:
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Twitter)

Japonská meteorologická stanica ju klasifikovala ako veľmi intenzívnu. Prešla okolo ostrovu Guam, kde spôsobila silné dažde a napáchala škody. Odborníci očakávajú, že kým sa dostane na pevninu, zoslabne.

Astronaut NASA zachytil supertajfún:
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Twitter)

Posledný poplach spôsobila búrka Phanfone, až milión dvestotisíc ľudí evakuovali. Poškodila cestné a vlakové trasy, doteraz sú nezvestní dvaja Američania a jeden japonský surfer.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu