Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Výborné zdravotníctvo na Slovensku? Toto sú oblasti, v ktorých potrebujeme pridať

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: photl.com)

BRATISLAVA - Štatistiky vedia niekedy odhaliť situáciu v krajine, a to najmä v porovnaní s inými štátmi. Najcitlivejšie ľudia vnímajú tie, ktoré sa dotýkajú ich každodenného života. Magazín Business Insider vybral štatistiky z niekoľkých hodnoverných zdrojov, ktoré poukazujú najmä na kvalitu zdravotníctva v rôznych častiach sveta. Postavenie Slovenska v týchto rebríčkoch je veľmi zaujímavé.

V nasledujúcom grafe sa dozviete, akého veku by sa mohli dožiť tie deti, ktoré sa narodili okolo roku 2011. Najviac sa dožijú deti zo Švajčiarska, Japonska a Talianska, a to takmer 83 rokov. Slovensko sa ocitlo na 31. mieste, terajšie deti majú u nás šancu dožiť sa 76 rokov, tie české až 78 rokov. Za posledných 40 rokov sa tieto čísla výrazne zvýšili vo všetkých krajinách zahrnutých do štatistiky.

Grafy zobrazujúce kvalitu zdravotnej
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Business Insider)

Ďalší graf hovorí o tom, koľko štáty míňajú na zdravotnú starostlivosť a lieky. S výrazným náskokom „vyhráva“ USA, no malí Američania sa dožijú priemerne len necelých 79 rokov. Tu sa Slovensko nachádza na 26. mieste, no minie viac ako povedzme naši českí susedia, až 7,9 percenta HDP. Veľa míňajú aj Holanďania a Francúzi, no adekvátne tomu vyzerá aj ich miesto v predchádzajúcej tabuľke.

Grafy zobrazujúce kvalitu zdravotnej
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Business Insider)

Zaujímavý je ešte jeden graf. Týka sa vakcinácie jednoročných detí v roku 2011 proti hepatitíde typu B, kde Česi a Slováci sa spolu s Čínou a Kóreou môžu pochváliť výsledkom 100 percent. V ostatných štátoch v tomto rebríčku je situácia o niečo horšia, na chvoste prekvapivo ostávajú aj Kanada (27. miesto) či Francúzsko (26. miesto), zároveň Rakúsko (24. miesto) a aj Spojené štáty (22. miesto). Je to spôsobené odlišným systémom očkovania v každom štáte.

Grafy zobrazujúce kvalitu zdravotnej
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Business Insider)

Zdá sa teda, že Slovensko vo svete vyzerá ako krajina, ktorá svojim občanom ponúka kvalitnú zdravotnú starostlivosť, najmä v porovnaní s tými najsilnejšími ekonomikami sveta. Zatiaľ čo očkovanie je u nás zabezpečené riadne, do zdravotníctva všeobecne investujeme málo.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu